Evenimentul ZileiActualitateDans în trei în conflictul din Crimeea. Biden intervine „cu mănuși” în favoarea Ucrainei

Dans în trei în conflictul din Crimeea. Biden intervine „cu mănuși” în favoarea Ucrainei

Dans în trei în conflictul din Crimeea. Biden intervine „cu mănuși” în favoarea Ucrainei
Rusia, Ucraina și SUA sunt principalii pioni implicați în conflictul fără sfârșit din Crimeea.

Preşedintele american Joe Biden a exprimat vineri „sprijinul neclintit” al SUA pentru suveranitatea Ucrainei. Afirmația a fost făcută într-o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean Volodomir Zelenski, a comunicat Casa Albă, citată de Reuters şi AFP.

„Preşedintele Biden a afirmat sprijinul neclintit al Statelor Unite pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în faţa agresiunii Rusiei, care continuă în Donbass şi în Crimeea”, a declarat Casa Albă, potrivit Agerpres.

Joi, Ucraina a acuzat Rusia de concentrarea a mii de militari la frontiera dintre cele două ţări şi în Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Moscova în 2014. În aceeaşi zi, Washingtonul a avertizat Rusia împotriva oricărei tentative de „intimidare” la adresa Ucrainei. Washingtonul s-a declarat „preocupat de recentele escaladări ale acţiunilor agresive şi provocatoare ale Rusiei în estul Ucrainei”.

Vineri, Moscova a cerut Kievului să se abțină de la orice provocare

Moscova a răspuns, tot vineri, că nu doreşte un conflict, dar a avertizat Occidentul împotriva oricărei ingerinţe militare şi a cerut Kievului să se abţină de la orice „provocare”. După un armistiţiu îndelungat în a doua jumătate a lui 2020, schimburile de focuri în estul Ucrainei s-au intensificat începând din luna ianuarie. Cele două tabere îşi atribuie reciproc responsabilitatea escaladării conflictului.

În cursul convorbirii telefonice, Joe Biden şi-a reafirmat voinţa de a „revitaliza parteneriatul strategic” între Ucraina şi SUA. Președintele american a asigurat că reformele aplicate de omologul său Volodimir Zelenski împotriva corupţiei sunt „cruciale pentru aspiraţiile euroatlantice ale Ucrainei”.

Volodimir Zelenski: „Parteneriatul american este crucial pentru ucraineni”

La rândul său, preşedintele ucrainean a salutat „parteneriatul crucial” cu Washingtonul: „Parteneriatul american este crucial pentru ucraineni”, a scris acesta pe Twitter după convorbirea cu Biden.

În aceeaşi postare, Zelenski a precizat că Ucraina şi SUA stau umăr la umăr atunci când vine vorba de prezervarea democraţiei, conform agenţiei ucrainene oficiale de presă Ukrinform. „Sunt serios angajat în ceea ce priveşte reformarea Ucrainei, creşterea transparenţei şi obţinerea păcii” în Donbass, a afirmat Zelenski. Potrivit Ukrinform, aceasta este prima convorbire telefonică dintre preşedinţii Ucrainei şi SUA după învestirea lui Joe Biden în funcţie la 20 ianuarie.

Citește și Ucraina, între tot mai puțină lege și justiție


Accesează: