Dan Barna nu pariază pe Klaus Iohannis. Președintele României n-ar face față la Consiliul European

Dan Barna nu pariază pe Klaus Iohannis. Președintele României n-ar face față la Consiliul European Dan Barna, vicepreședintele USR. Sursa foto: Arhiva EVZ

După ce în PNL s-a vehiculat intens că președintele Klaus Iohannis ar putea renunța la mandatul său în favoarea președinției Consiliului European, vicepreședintele USR Dan Barna dă asigurări că șeful statului nu are nicio șansă la această poziție.

Dan Barna acuză că Iohannis nu a reușit să asigure României nici măcar intrarea în Schengen și, prin urmare, nu vede cum președintele ar fi capabil să-și negocieze o poziție așa de înaltă la nivel european.

Dan Barna nu crede că Iohannis va putea fi președinte al Consiliului European

„Președintele Iohannis nu a reușit să obțină aderarea României la Schengen. Cum va fi capabil să-și negocieze locul de președinte la Consiliul European când aici, la Bruxelles, nici nu a fost discutat acest scenariu”, a subliniat vicepreședintele USR.

Conform declarațiilor lui Dan Barna, ceea ce apare în presă reprezintă un mesaj de disperare al PNL, ce încearcă să-și păstreze relevanța, în special după ce au majorat taxele și au afectat negativ economia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vicepreședintele USR declară că realitatea de la Bruxelles e mult diferită de scenariile PNL, ce au șanse foarte mici să devină realitate.

Klaus Iohannis, președintele României

Klaus Iohannis, la Consiliul European. Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Scenariu PNL. Klaus Iohannis ar putea prelua președinția Consiliului European

Declarațiile lui Dan Barna vin după ce liderii PNL au discutat luni un scenariu potențial pentru anul 2024, în care președintele Klaus Iohannis ar putea ocupa funcția de președinte al Consiliului European.

S-ar fi pus problema scenariului în care Iohannis poate ajunge președintele Consiliului European, în condițiile în care există o reticență ca această poziție să fie ocupată de Viktor Orban, premierul Ungariei.

Dacă acest lucru s-ar întâmpla, Nicolae Ciucă, în calitate de președinte al Senatului, ar putea asigura interimatul la președinție pentru câteva luni.

Consiliul European

Consiliul European. Sursa foto: Arhiva EvZ

Dan Barna dă asigurări că nici măcar nu s-a discutat scenariul PNL la Bruxelles

„Preşedintele Iohannis ar putea să ajungă preşedinte al Consiliului European dacă Germania ar renunţa la susţinerea Ursulei von der Leyen pentru Comisie sau a Robertei Metsola pentru funcţia de preşedinte al Parlamentului European.

Viitorul Parlament European va fi condus de o coaliţie, similară cu cea actuală, cel mai probabil, coaliţie în care poziţiile se împart, iar preşedintele Iohannis, care nu a reuşit nici măcar Schengen-ul pentru România, nu are nicio şansă în realitate pentru a obţine o astfel de susţinere.

Lucru pe care l-au confirmat şi cei cu care am discutat chiar astăzi, aici, în Parlamentul European. Spuneau că nici măcar nu s-a discutat un astfel de scenariu”, a declarat Dan Barna, într-un videoclip pe Facebook.

Potrivit acestuia, ceea ce vedem de la București e o intoxicare prin care se promit reușite internaționale.