Secretele documentului Schengen. Mai multe obstacole în calea aderării României
- Maria Pană
- 10 ianuarie 2024, 11:30
Documentul prin care România aderă la spațiul Air Schengen și cel maritim conține mai multe obstacole decât eliminarea lor în calea aderării la zona de liberă circulație terestră. Practic se înmulțesc piedicile în aderarea României la acest spațiu.
În documentul pe care România l-a semnat pentru aderarea la Air Schengen apar detalii halucinante cu privire la eventuala aderare a țării noastre la zona de liberă circulație terestră. Trei puncte ridică mai multe piedici în calea aderării la spațiul de liberă circulație.
”Intensificarea controalelor la frontierele terestre dintre România și Bulgaria precum și de către România la frontiera cu Ungaria. (De exemplu echipe multilaterale pentru măsuri compensatorii, care creează un sistem multi-filtru pentru a aborda în continuare migrația nereglementată)”. Se arată în document.
Doar că, dacă se sporesc aceste controale interne, respectiv între România și Ungaria, țară aflată în Schengen, practic înseamnă o îndepărtare a scopului de a intra în spațiu cu frontierele terestre.
Ca să intrăm în Air Schengen, punem obstacole mai multe către a elimina controalele terestre. Aceasta este o bariera suplimentară între România și Ungaria, țară din Schengen. Deci suntem cu un pas mai departe de a elimina controalele terestre.
Aderarea la Schengen dependentă de migrația din Austria
”Detașarea consilierilor în materie de documente (inclusiv consilieri austrieci) pentru zborurile relevante pe aeroporturile din Bulgaria și România, controale prin sondaj la sosirea în Austria, în conformitate cu dreptul Uniunii”. Se arată la un alt articol.
Controalele prin sondaj sunt subliniate, deși în teorie sunt specificate în dreptul uniunii. Cu toate acestea, încă odată se stipulează ca acele controale vor exista, cum și cât consideră austriecii. ”Angajamentul de a discuta, în 2024 o dată pentru o posibilă eliminare a controalelor la frontierele terestre, depinzând de asemenea de punerea în aplicare, cu succes, a tuturor măsurilor și angajamentelor complementare, care să conducă la o îmbunătățire semnificativă a situației migrației în Austria”. Se arată în prevedere.
Practic în acest articol se apreciază că în 2024 se va discuta despre Schengen terestru, dar condiționarea este absurda. Respectiv migrația din Austria care poate veni din cu totul alte țări decât din România sau Bulgaria. Cu toate acestea cele două țări sunt condiționate de migrația din Austria pentru a intra în spațiul Schengen terestru.