Dan Andronic consideră că autoritățile ar trebui să adopte noi măsuri, mai aspre, menite să restricționeze deplasările, în contextul răspândirii crizei de coronavirus. În opinia sa, aceste măsuri trebuiau deja adoptate în mod preventiv.

„Părerea mea este că sa întârziat pentru că situația este de așa natură pentru că aceste măsuri acestea trebuiau adoptate. Vorbim de o conduită preventivă nu trebuie să ne așteptăm să existe o explozie de cazuri ca să luăm aceste măsuri. S-a dovedit că izolarea este o soluție de limitare a efectelor acestui coronavirus. Nu știm cât de contagios este, nu știm cât va dura, iar până când se strâng suficiente date științifice ca să aflăm, trebuie să adoptăm o conduită astfel încât contactul cu ceilalți să fie cât mai limitat”, a arătat Dan Andronic.

Potrivit spuselor sale, degeaba vor fi impuse  noi restricții de circulație dacă cetățenii nu vor conștientiza că trebuie să rămână în casă și se vor comporta ca în vacanță, ieșind în parcuri sau la cumpărături.

„Va fi o interdicție de deplasare așa cum este peste tot, în care se presupune că ieși din casă nu ca să te plimbi, deși am văzut că în acel proiect de hotărâre se lua în calcul că poți să faci exerciții fizice sau să-ți plimbi animalul de companie. Ideea este că lucrurile acestea trebuie limitate la maxim pentru că altfel lumea va considera că se află în vacanță și se va comporta ca atare”, a mai spus Dan Andronic.

„Bucureștiul este mult mai gol, ca și celelalte orașe, dar asta nu înseamnă că românii nu simt nevoia să se ducă peste tot, acolo unde se mai poate, în supermarketuri, în magazine. Este plin la orice oră te-ai duce”, a precizat jurnalistul.

Drept urmare, a menționat Andronic, va fi nevoie ca autoritățile să apeleze la forțele armate pentru a impune noile reguli, așa cum s-a întâmplat și în alte state.

În mediul online a apărut un document care prevede restricții și măsuri suplimentare de izolare pentru cetățeni. Autoritățile atrag atenția că este doar o propunere în lucru, care nu a fost aprobată Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență.

Pe de altă parte, medicul Raed Arafat nu a exclus ca un astfel de proiect, care prevede restricții severe de circulație, să fie adoptat, partial sau total în perioada următoare.