Evenimentul Zilei > EVZ Special > „Dalmațienii” care conduc partidele. Un lider liberal din cinci, prins în malaxorul Justiției | Serial EVZ
„Dalmațienii” care conduc partidele. Un lider liberal din cinci, prins în malaxorul Justiției | Serial EVZ

„Dalmațienii” care conduc partidele. Un lider liberal din cinci, prins în malaxorul Justiției | Serial EVZ

Aproape 20 % din conducerea Partidului Național Liberal are probleme de integritate. Procurorii DNA sau inspectorii ANI le-au luat declarații, i-au acuzat și trimis în judecată. În ciuda acestui „asediu”, politicienii renunță la funcții și părăsesc scena politică numai când sunt condamnați cu executare

Biroul Politic Național al PNL numără 93 de membri. Dintre aceștia, 16 au avut sau au diverse probleme cu Justiția. „Evenimentul zilei” continuă analiza partidelor parlamentare care au în fruntea lor oameni implicați în diverse cauze penale sau care au fost declarați incompatibili de inspectorii ANI.

Dacă liderii partidului au dat declarații de martor în diverse procese penale sau au fost pomeniți de alți inculpați în cazuri grave de corupție, membri importanți din eșalonul doi sunt puși sub acuzare, judecați sau chiar condamnați în diverse procese răsunătoare. Doar doi dintre ei s-au suspendat din funcții odată cu începerea urmăririi penale. Liberali și democrat liberali uniți sub aceeași siglă, sub pretextul voturilor care i-a trimis în fotoliile de parlamentari sau primari, mimează respectarea criteriilor de integritate, în realitate numai o condamnare definitivă cu executare îi mai poate urni din funcții.

Președinte de partid și prietenia cu Mișu Vlasov

Alina Gorghiu (foto), co-președinte al PNL, a apărut în dosarul lui Mihai Vlasov, caz în care „Excelența Sa” urmărea să pună mâna pe Registrul Comerțului. Ea a fost citată ca martor la DNA după ce Vlasov a încercat influențarea unor parlamentari din toată sfera politică, în vederea semnării și susținerii unei inițiative legislative controversate. Gorghiu a negat orice implicare: „nu am nicio legătură cu vreo faptă imputată cuiva din acest dosar, am dat lămuriri în calitate de martor”.

Dan Motreanu, un sponsor de nădejde al partidului

Dan Motreanu (foto) ocupă funcția de prim-vicepreședinte al PNL. El este suspectat că a primit 250.000 de euro pentru finanțarea campaniei din 2008. Deputatul Dan Motreanu este urmărit penal de procurorii DNA pentru spălare de bani și folosirea influenței date de funcția de conducere în partid, pentru obținerea de foloase necuvenite, în dosarul lui George Scutaru, alt lider liberal cu dosar la DNA.

Primarul iubitor de sport și de finanțări ilegale

Dorin Florea (foto), primvicepreședinte PNL, a fost pus sub acuzare de DNA în legătură cu finanțarea ilegală a mai multor cluburi sportive din municipiul Târgu Mureș.

Florea este primar al municipiului și a virat importante sume de bani în echipele locale, chiar dacă acestea aveau datorii privind impozitele și taxele către stat, precum și contribuțiile către asigurările sociale de stat.

Marius Nicoară, șoferul care conduce cu 1,4g/l alcool

Marius Nicoară (foto) este președintele PNL Cluj. El este urmărit penal de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție sub acuzația de conducere a unui autovehicul, sub influența alcoolului. Marius Nicoară ar fi avut o concentrație de 1,4 g/l de alcool, aproape dublu față de nivelul necesar întocmirii unui dosar penal. El a făcut un accident în noiembrie 2014, fiind surprins băut la volan. Până în acest moment nu a fost trimis în judecată.

Ministrul Administrației care ar fi dorit noi liste de alegători

Victor Paul Dobre (foto) este președinte al PNL Galați. Nu a putut fi urmărit penal în dosarul Referendumului de demitere a lui Traian Băsescu, deoarece, în 11 septembrie 2012, Camera Deputaților a votat împotriva începerii urmăririi penale față de acesta, ministru al Administrației în Guvernul Ponta, la data faptelor. Convorbirile sale telefonice au fost interceptate în contextul în care se punea problema scoaterii de pe listele electorale a românilor din străinătate

Vicepreședinte „ciripitor” și traficant de influență

Ioan Oltean (foto) este vicepreședinte al PNL. El este acuzat de procurorii DNA de trafic de influență și favorizarea infractorului. Oltean ar fi intervenit, în urmă cu 5 ani, la conducerea județului Bistrița Năsăud ca o serie de licitații publice să fie câștigate de câteva firme indicate de el. În plus, acesta a anunțat două persoane cercetate în dosare penale că urmează să le fie percheziționate locuințele, informațiile fiind obținute din interiorul DNA.

Pretenții în numele șefului de partid

Vasile Blaga ocupă aceeași funcție de co-președinte în partid. Fostul ministru al Finanțelor, Darius Vâlcov, l-a denunțat că ar fi intervenit pentru ca o firmă să câștige licitații și contracte publice în Slatina. Liderul liberal a răspus categoric: nimic nu e adevărat. În alt caz, cel al ginerelui său, Ionuț Rudeanu, un martor le-a spus anchetatorilor că Vasile Blaga i-ar fi cerut să-l ajute pe ginerele său să obțină contracte

Frunzăverde, „vânătorul” de voturi

Sorin Frunzăverde (foto) este vicepreședinte al PNL și președinte al Consiliului Județean Caraș Severin. El a fost trimis în judecată după ce și-a folosit influența politică asupra unui coleg din instituție pentru a obține un număr cât mai mare de voturi pentru Klaus Iohannis. Frunzăverde ar fi condiționat finanțarea unor localități de obținerea unui rezultat maximal în alegeri.

Baronul condamnat

Florin Țurcanu (foto), președinte liberal al CJ Botoșani, a fost condamnat definitiv, în februarie 2015, la o pedeapsă de șase luni de închisoare, cu suspendare, pentru fals intelectual. Țurcanu a fost găsit vinovat într-un dosar în care a fost acuzat de excluderea din partid a doi foști consilieri județeni, pe baza unor documente fictive.

Presiuni pentru afaceri pe aeroport

Alin Florin Popoviciu (foto) este urmărit penal după ce societatea sa comercială a fost favorizată de funcționari din cadrul Aeroportului Interna țional „Traian Vuia” Timișoara (A.I.T.). Astfel pentru a obține 4.000 de euro pe lună, Popoviciu l-a determinat pe fostul director al aeroportului să declanșeze procedura de închiriere a spațiilor comerciale către firma sa. Urmărirea penală în acest caz a început în luna mai 2014 și vizează mai multe persoane.

Primarul generos

Ovidiu Nemeș (foto), președinte interimar al PNL Maramureș, a fost trimis în judecată deoarece, în calitate de primar al municipiului Sighetu Marmației, a încheiat, în mod nelegal, un contract de asistență juridică cu un avocat și a dispus, în aceeași zi, plata sumei de 20.000 lei, fără TVA, către apărătorul respectiv. Plata a reprezentat redactarea unei plângeri penale împotriva unei societăți comerciale.

Primarul negustor a primit un apartament pentru o autorizație

Constantin Hogea (foto), primarul liberal din Tulcea, a fost arestat în urmă cu două luni pentru luare de mită. El este acuzat că, în 2007, a eliberat o autorizație de construire a unui bloc lângă o serie de obiective speciale. Contra acestui serviciu, primarul ar fi primit un apartament cu trei camere pentru fiica acestuia. Pentru a ascunde acest lucru, Hogea, fiica și soția sa au încheiat cu afaceristul un contract de vânzare- cumpărare, atestând în mod mincinos faptul că fusese achitată anterior contravaloarea locuinței. Ulterior, el s-a apucat de afaceri, deși funcția îi interzicea acest lucru.

Parlamentar condamnat

Deputatul Dian Dumitru Popescu (foto) a fost condamnat de către instanța supremă, în noiembrie 2014, la cinci luni de închisoare, cu suspendare. El a fost acuzat de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice. Politicianul a primit 154.000 de lei de la primarul unei comune pentru ca firma sa să efectueze mai multe lucrări de construcție, înainte de întocmirea proiectului pentru obiectivul de investiții. Decizia nu este definitivă.

Primul autosuspendat

Adrian Semcu (foto), fost vicepreședinte al CJ Prahova, este urmărit penal în dosarul Hidro Prahova, având calitatea de inculpat. El a depus o solicitare la partid prin care anunță că se autosuspendă din toate funcțiile politice. În același caz în care Adrian Semcu este inculpat, mai sunt cercetați Iulian Herțanu, cumnatul premierului Victor Ponta, deputații de Prahova, Sebastian Ghiță și Vlad Cosma, precum și președintele CJ Prahova, Mircea Cosma

Profesor detronat de ANI

Vlad Nistor (foto) a fost acuzat de inspectorii Agenției Naționale de Integritate (ANI) de incompatibilitate, pentru că a deținut, simultan, funcțiile de decan al Facultății de Istorie și pe cea de director al Institutului de Studii Diplomatice. Vlad Nistor este deputat PNL și invitat la ședințele liberalilor ca și director al Institutului Liberal I.C. Brătianu.

Primar cu averea sechestrată

Andrei Chiliman (foto) – prim-vicepreședinte al PNL. A anunțat că se suspendă din funcțiile politice deținute, după ce a fost pus sub control judiciar într-un dosar de corupție. DNA i-a pus sechestru pe o parte din avere după ce a adunat dovezi potrivit cărora ar fi atribuit preferențial lucrări unor firme de la care primea „comisioane” de 10% din valoarea contractelor încheiate de Primăria Sectorului 1, pe care o conducea.