Evenimentul Zilei > EVZ Special > Dacă vrei pace, înarmează-te cu Parabellum!
Dacă vrei pace, înarmează-te cu Parabellum!

Dacă vrei pace, înarmează-te cu Parabellum!

I se spunea Parabellum după logoul primei firme care l-a fabricat: Si vis pace para bellum – dacă vrei pace, pregătește-te de război.

Luger P08 este un pistol semi-automat cu recul scurt, patentat de Georg J. Luger în 1898 și produs de firma germană de arme Deutsche Waffen und Munitionsfabriken (DWM), începând din 1900, împreună cu alte firme cum ar fi W+F Bern, Krieghoff, Simson, Mauser și Vickers.

Prima armată care l-a folosit a fost cea a Elveției, în mai 1900.

Avea să devină simbolul armatei germane, care l-a adoptat în 1908, dar înlocuint calibrul de 7,65 cu cel de 9 mm, și l-a folosit în cele două războaie mondiale, chiar dacă, în 1938, a fost parțial înlocuit de Walther P38.

Luger este o formă îmbunătățită a pistolului Borchardt C93, creat de Hugo Borchardt, care a preluat ideea mecanismului de înzăvorâre de la mitraliera Maxim.

Citește și Bombardierele cu stafide sfidează Armata Roșie

Pistolul lui Borchardt din 1893 avea un defect major: arcul recuperator lamelar din continuarea închizătorului, plasat în interiorul unei capsule voluminoase, care îl făcea extrem de dificil de mânuit.

Hugo Borchardt a refuzat să își modifice pistolul pe care îl considera perfect, în ciuda utilizatorilor care reclamau unghiul incomod de 90 de grade al patului față de țeavă și faptul că arma era dezechilibrată din cauza arcului recuperator voluminos, aflăm de pe historice.ro.

Așa că, în 1898 pistolul Borchardt a fost modificat de armurierul Georg Luger: arcul recuperator (inițial lamelar, mai apoi elicoidal) a fost plasat în mânerul armei, în spatele încărcătorului, noul pistol fiind brusc extrem de interesant.

Cartușul de 9 mm al pistolului Luger 08 a devenit într-un fel cartușul standard al pistoalelor militare până în ziua de azi, cu denumirea 9 mm Parabellum.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric

Publicat in categoriile: EVZ Special, Istoria secreta
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: