Evenimentul Zilei > Social > Dacă școala nu va începe, se anunță un dezastru educațional și emoțional
Dacă școala nu va începe, se anunță un dezastru educațional și emoțional

Dacă școala nu va începe, se anunță un dezastru educațional și emoțional

Avertismentul lansat de un specialist este foarte clar și nu lasă loc de interpretări.

Incertitudinile care planează în jurul anului școlar 2020-2021 îi macină pe părinți, pe copii și pe profesori. Unul dintre cei mai cunoscuți medici pediatri din România, Mihai Craiu, a vorbit despre impactul negativ pe care l-ar avea amânarea anului școlar. Doctorul nu ia în calcul altă posibilitate decât ca lucrurile să revină la normal în domeniul educațional și trage un semnal de alarmă.

„Îngrijorarea părinților este justificată. Întrebarea nu este dacă trebuie să înceapă școala. Școala trebuie să înceapă, pentru că, altfel, impactul educațional și emoțional asupra sănătății va fi greu de cuantificat”, a spus Mihai Craiu la Digi 24.

„Majoritatea cadrelor medicale din spitale sunt femei, mame și soții, nu pot face și homeschooling, și să meargă la serviciu gândindu-se dacă sunt copiii lor în siguranță. Întrebarea e cum să se facă asta în siguranță. Părintii trebuie asigurați că copiii nu sunt expuși unor infecții.

Eu, ca părinte, nu m-aș grăbi să-mi sperii copilul. I-aș vorbi copilului mic care nu înțelege mai mult despre microbul care face buba, că trebuie să facă la școală ce face și acasă, că trebuie să se spele pe mâini, să nu ducă mâna la ochi și la gură.

Să ne uităm la țările în care a început deja școala, nu trebuie să descoperim noi roata. Există soluții pentru un plan de deschidere în siguranță a școlilor”, a mai afirmat medicul. Mihai Craiu a mai atras atenția că, în acest context al pandemiei, este foarte importantă vaccinarea.

„Primul lucru important pentru elevi, părinţi – pe 14 septembrie începe noul an şcolar preuniversitar. Pentru majoritatea elevilor asta înseamnă că vor merge efectiv, fizic la şcoală.

Pentru a ţine cont de impactul pandemiei în fiecare şcoală, în fiecare localitate, au fost elaborate trei scenarii în funcţie de numărul de bolnavi din localitate. Aceste criterii sunt mai general valabile nu doar pentru şcoli, dar ele vor fi folosite şi pentru a evalua impactul pandemiei asupra şcolilor”, anunța președintele Klaus Iohannis la mijlocul săptămânii trecute.