Evenimentul Zilei > Economie > Mișcare importantă pe piața din România. Ce s-a întâmplat după declarațiile lui Iohannis
Mișcare importantă pe piața din România. Ce s-a întâmplat după declarațiile lui Iohannis

Mișcare importantă pe piața din România. Ce s-a întâmplat după declarațiile lui Iohannis

Exxon Mobil începe cea mai mare vânzare de active din ultimele zeci de ani, cu planuri de a cesiona câmpuri de petrol și gaze în Europa, Asia și Africa în valoare de aproximativ 25 de miliarde de dolari.

Programul care va duce la renunțarea Exxon a activităților de petrol și gaz în Europa, vine pe fondul presiunii crescânde a investitorilor pentru noi dezvoltări în Guyana, Mozambic, Papua Noua Guinee și Statele Unite.

În ultimile luni, compania a întocmit o listă extinsă de active, care cuprinde cel puțin 11 țări, pe care dorește să le vândă. Lista ar depăși obectivul actual de acumulare a 15 miliarde de dolari pentru 2021, conform unor surse citate de Reuters.

Președintele Klaus Iohannis declara marți că este posibil ca Exxon să nu se retragă din exploatarea gazelor din Marea Neagră.

Este nevoie, evident, de aprofundare. Posibil ca Exxon, în definitiv, să nu se retragă, fiindcă aceste megacompanii spun ce cred ele că e bine să spună şi eu cred că încă lucrurile sunt în desfăşurare. Deci, până la urmă este posibil să se schimbe deciziile Exxon şi să nu se retragă. Oricum ar fi, pentru noi este important să avem un cadru legislativ care permite unui investitor strategic, serios, să intervină. Că este Exxon, că este altul, important este să avem o legislaţie care permite adevăraţilor investitori, care au şi puterea să facă investiţia, să vină şi să ducă investiţia mai departe”, a spus preşedintele, în cadrul unei dezbateri cu jurnalişti şi reprezentanţi ai societăţii civile, desfăşurată în aula BCU.

El a adăugat că a vorbit cu mai mulți reprezentanți, în urma discuțiilor reieșind că Exxon dorește să se retragă din mai multe proiecte din Europa.

„Iar chestiunea cu Exxon… sigur, sunt multe zvonuri, multe discuţii în spaţiul public. Eu am întrebat direct şi mi s-a spus: politica mare a Exxon s-a schimbat şi, în consecinţă, Exxon se va retrage din câtva proiecte de investiţie din Europa şi îşi va muta accentul în altă zonă. Acesta este răspunsul pe care eu, preşedintele României, l-am primit. Nu am motive să cred că nu este cel corect”, a menţionat Iohannis.