Evenimentul Zilei > Actualitate > Cutremur în România în prima zi a anului 2022. Ce magnitudine a avut seismul
Cutremur în România în prima zi a anului 2022. Ce magnitudine a avut seismul

Cutremur în România în prima zi a anului 2022. Ce magnitudine a avut seismul

Potrivit Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP), în ziua de 1 ianuarie, la ora 15:07:16, s-a produs în zona seismică Vrancea-Buzău un cutremur cu magnitudinea 3.4.

Cutremurul a fost resimțit în mai multe orașe.

Acesta a avut loc la adâncimea de 140 de kilometri, anunță Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Seismul a avut loc în apropierea următoarelor oraşe: 67 km E de Brașov, 82 km NE de Ploieşti, 110 km S de Bacău, 124 km V de Brăila, 124 km V de Galați, 135 km N de București, 152 km NE de Pitești, 181 km E de Sibiu, 192 km SV de Iași și 199 km N de Ruse.

Avertismentul seismologilor. Urmează un cutremur puternic în România

În luna decembrie, 23 de cutremure au avut loc în România. Acestea au avut magnitudini cuprinse între 2,1 și 4,1 pe scara Richter.

Specialiștii avertizează cu privire la un posibil cutremur important, având în vedere desele seisme care au avut loc în ultimele luni în România.

„Din punct de vedere al omului de știință, orice cutremur și alea mai mici, și cu atât mai mult cele mai mari, sunt extrem de prețioase. Nu ne dorim un cutremur pentru că știm ce înseamnă: distrugeri, pierderi de vieți omenești. Pe de alta parte, ca om de știință tu trebuie să fi foarte bine pregătit, să vânezi tot ce se întâmplă ca să ai date. Acestea sunt esențiale pentru ce măsuri vom lua în continuare. Orice studii și inclusiv predicția se bazează pe ce observăm noi”, a explicat profesorul Mircea Radulian.