Organizațiile PSD din zona de vest a țării vor ca partidul să fie condus de un președinte ardelean și ar dori ca acesta să fie ales dintre Sorin Grindeanu, Vasile Dâncu și Radu Moldovan (liderul PSD Bistrița Năsăud). Există un trend în această direcție, tonul fiind dat de filialele din Arad și Bistrița Năsăud.

Într-o rezoluție semnată de proaspăt alesul președinte al PSD Arad, Dorel Căprar, se arată că viitorul președinte al partidului ar trebui să fie un lider ardelean, de preferat sorin Grindeanu.

„Pentru că ne dorim o mai bună reprezentare a zonei de Vest a ţării şi din dorinţa de a oferi partidului viitorul pe care îl merită şi pe care ni-l dorim cu toţii, noi, delegaţii şi invitaţii la Conferinţa Extraordinară Judeţeană a PSD Arad susţinem candidatura unui lider marcant din zona de Vest a ţării pentru funcţia de Preşedinte al PSD, în următoarea ordine de preferinţă: domnul Sorin Grindeanu, domnul Vasile Dâncu şi domnul Radu-Emil Moldovan, personalităţi cu o reputaţie nealterată şi cu o foarte bună capacitate de organizare incontestabilă”, se arată în rezoluția semnată de Dorel Căprar.

Documentul a apărut public după ce președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat că Dorel Căprar ar trebui să se retragă de la conducerea PSD Arad pentru că are probleme cu legea penală.

Numele lui Sorin Grindeanu ca posibil contracandidat al lui Marcel Ciolacu la conducerea PSD a mai fost vehiculat, în ultima perioadă, deși acesta n-a confirmat oficial. Organizația din Timiș, i-a transmis fostului premier că este binevenit dacă dorește să se întoarcă în partid și că se bucură de toată susținerea pentru orice funcție va dori să candideze.

Vasile Dâncu dorit președinte al Consiliului Național

Cu câteva zile înainte de rezoluția lui Căprar, organizația PSD Bistrița Năsăud l-a propus pe Vasile Dâncu la conducerea Consiliului Național al PSD, în condițiile în care acesta a precizat că nu este membru de partid. Vasile Dîncu a confirmat că face parte dintr-un „nucleu”, alături de Cozmin Gușă și Radu Moldovan, liderul organizației, care şi-a propus să gândească o nouă strategie politică pentru PSD, care să ţină cont de specificul fiecărei regiuni a țării fiecărei regiuni a ţării. De altfel,  nici Radu Moldovan n-a exclus o posibilă candidatură la conducerea PSD.

Pe aceeași direcție s-a plasat și liderul Ligii Aleșilor Locali PSD, viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, originar din Maramureș. Acesta s-a abținut la votul dat de membrii PSD București asupra propunerii președintelui filialei, Gabriela Firea, ca Marcel Ciolacu să fie susţinut la congres pentru funcţia de preşedinte.

În contextul vehiculării numelor lui Marcel ciolacu și Sorin Grindeanu ca posibili candidați la președinția PSD, Gabriela Firea, a declarat că doar unul dintre aceștia ar trebui să candideze la șefia partidului, dar ambii să facă parte din conducere.
„Aşa ar fi mai bine (să candideze doar unul dintre cei doi – n.r.) pentru că noi ne-am decis să învăţăm din greşelile trecutului. Competiţia este în exterior şi nu în interior. De comun acord, consensual, cred că ar trebui să stabilim care să fie următoarea conducere a PSD, bineînţeles mergând şi pe ideea de competiţie, dar o competiţie între noi nu care să livreze ştiri negative presei şi prin intermediul presei către alegători, să fie dezamăgiţi de noi. Mi-aş dori ca ambii să fie în noua conducere, şi domnul Ciolacu, şi domnul Grindeanu. Acum cu numărul 1 şi 2, partidul hotărăşte”, a spus Firea.