Evenimentul Zilei > International > Cutremur în politică! Premierul, inculpat formal pentru corupție
Cutremur în politică! Premierul, inculpat formal pentru corupție

Cutremur în politică! Premierul, inculpat formal pentru corupție

Aflat în SUA pentru discuții cu Donald Trump, cu puțin timp înainte ca președintele american să își dezvăluie planul de pace pentru Orientul Mijlociu, premierul israelian Benjamin Netanyahu a încasat o lovitură dură.

Prim-ministrul a fost inculpat formal pentru corupție, acuzațiile fiind prezentate de procurorul general al Israelului,  în fața unui tribunal din Ierusalim. Este vorba de trei dosare distincte pentru fraudă, abuz de încredere și mită.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu declara la începutul lunii că dorește să depună o cerere de imunitate.

„Am intenţia să adresez o cerere preşedintelui Knessetului, parlamentul israelian”, susținea Netanyahu într-o conferinţă de presă. Aceasta, „conform legii”, a adăugat el, „cu scopul de a continua să vă servesc pentru viitorul Israelului”.

Ulterior, premierul a transmis că dezbaterea din parlament privind imunitatea sa ar fi fost un ”circ” şi a renunţat la acest demers pentru că nu dorea să ia parte la un ”joc murdar”.

Netanyahu este suspectat că ar fi primit din partea unor oameni de afaceri cadouri în valoare de 264.000 de dolari în schimbul unor avantaje şi că ar fi încercat să-şi asigure o acoperire pozitivă în unele media scrise şi online în schimbul unor favoruri legislative sau financiare faţă de acestea. Deşi inculpat formal, el nu este însă obligat să demisioneze din postul de premier.