Alegerile generale din Israel, din luna septembrie, au dat un rezultat foarte strâns. Premierul în exercițiu, Netanyahu, care conduce Partidul Lykud de dreapta, a anunțat luni seara că îi restituie mandatul președintelui Israelului, Reuven Rivlin, după ce „o perioadă de muncă neîncetată… pentru a forma un guvern de largă unitate”, scrie Reuters.

Președintele Rivlin a afirmat că va organiza consultări cu partidele politice pentru a le informa că intenționează să-l însărcineze pe marele rival al lui Netanyahu, Benny Gantz, un politician centrist cu accente de stânga, să încerce formarea unui cabinet.

Partidul Albastru și Alb al lui Gantz a obținut cel mai bun scor în alegerile din 17 septembrie, deși șansele sale de a constitui o majoritate parlamentară sunt destul de îndoielnice.

Dacă nici Gantz nu va reuși să formeze guvernul, atunci aproape cu siguranță se vor organiza noi alegeri în Israel, a treia rundă electorală din aprilie încoace.

Eventuala îndepărtare de la putere a lui Netanyahu ar aduce schimbări politice cu consecințe incalculabile în Israel și în întreg Orientul Mijlociu.