Cutremurul s-a produs la circa 37 de kilometri nord-est de Ambon, în provincia Maluku, la ora 08:46 (miercuri, 23:46 GMT), la o adâncime de 29,9 kilometri, potrivit Institutului American de Geofizică (USGS).

Seismul cu magnitudinea 6,5, urmat de zeci de replici, a provocat panică în rândul locuitorilor, care au fugit spre zone mai înalte, potrivit Agerpress.

„Numărul total al persoanelor care şi-au pierdut viaţa în cutremur este de cel puţin 20″, a declarat Agus Wibowo, purtătorul de cuvânt al Agenţiei pentru gestionarea dezastrelor, într-un comunicat.

„Cel puţin 100 de persoane au fost rănite şi 2.000 au fost evacuate”, a adăugat el. Numeroase clădiri, între care o universitate, un pod şi un spital, au fost deteriorate în urma seismului care a provocat şi o alunecare de teren.

Agenţia a afirmat anterior că o persoană a dispărut în urma unei alunecări de teren. O femeie şi-a pierdut viaţa într-un accident de maşină în timp ce încerca să fugă şi o altă persoană a murit în urma unui atac de cord provocat în cursul seismului.

„Impactul a fost resimţit în oraşul Ambon şi în în împrejurimi” a declarat Rahmat Triyono, un responsabil al Agenţiei de Meteorologie, Climat şi Geofizică (BMKG). „Se simţea ca şi cum un camion trecea pe lângă o casă, lămpile suspendate au început să se balanseze”, a mai spus el.

Indonezia, un arhipelag de 17.000 de insule, s-a format prin convergenţa a trei mari plăci tectonice – indo-pacifică, australiană şi euroasiatică – într-o regiune care face parte din Centura de Foc a Pacificului, cea mai activă zonă seismică din lume.

La sfârşitul lunii septembrie anul trecut, un cutremur cu magnitudinea de 7,5, urmat de un tsunami, pe insula Celebes, a devastat regiunea Palu, provocând peste 4.300 de morţi şi dispăruţi.