Evenimentul Zilei > Actualitate > Cuțitele lui Ceaușescu, vândute la licitație. Cât valorează bunurile fostului dictator
Cuțitele lui Ceaușescu, vândute la licitație. Cât valorează bunurile fostului dictator

Cuțitele lui Ceaușescu, vândute la licitație. Cât valorează bunurile fostului dictator

O colecție de cuțite de vânătoare care i-a aparținut fostului dictator comunist Nicolae Ceaușescu a fost cumpărată, la o licitație de artă, la un preț de 800 de euro.

Colecția scoasă la licitație numără cinci cuțite de vânătoare și a fost vândută în urma unei proceduri care s-a desfășurat online. Preţul de pornire a fost de 250 de euro. Potrivit Artmark, organizatorul licitației, setul, care a aparținut fostului dictator, include patru cuţite cu mâner din corn de cerb. Acestea par să fi fost confecționate chiar din trofeele pe care le-a vânat Nicolae Ceaușescu și provin din patrimoniul familiei fostului dictator comunist. Autenticitatea lor a fost certificată printr-un document de proveniență care a fost eliberat de RAAPPS.

La aceeași licitație, care s-a desfășurat marți seara, 17 noiembrie, au mai fost vândute covoare de colecție și mai multe săbii, pentru care s-au perceput prețuri destul de importante. Astfel, potrivit informațiilor furnizate de casa Artmark, cel mai bine vândut lot al licitației de săbii și covoare, a fost o katana cu teacă, realizată şi semnată de maestrul Bishu Osafune Kiyomitsu. Sabia a fost lucrată, în perioada Tenmon, august 1536, și a fost însoţită de certificat NBTHK şi Oshigata. Prețul de vânzare plătit de cupărătorul colecționar a fost de 14.000 de euro.

Între loturile adjudecate la sume ridicate se mai numără și un covor iranian Qum, din mătase, care a fost adjudecat la un preț de 6.500 de euro, precum și un covor Tekke din lână, din colecţia Weinberg, pentru care, cumpărătorul a fost dispus să plătească suma de 4.750 de euro

O sabie scurtă, japoneză, tip Wakizashi, datând din perioada 1716-1736, însoţită de certificat NBTHK, fost vândută pentru 5.500 de euro. O altă sabie de onoare, cu teacă, de ofițer, ce poartă cifrul şi semnătura Regelui Carol al II-lea, și a fost lucrată pentru elev-ofiţerul şef de promoţie Ştefănescu D. Nicolae de la Liceul militar „Nicolae Filipescu”, s-a vândut pentru 5.000 de euro. De asemenea, a fost vândută, cu acest prilej, o rapieră italiană, cu lamă semnată Antonio Picinino, datând din secolul al XVII-lea, pentru 3.250 de euro, iar o sabie prusacă, model 1889, folosită în perioada Primului Război Mondial, la 2.250 de euro.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: