Curtea Supremă menține legea care interzice agresorilor domestici să dețină arme. O nouă victorie pentru Biden

Curtea Supremă menține legea care interzice agresorilor domestici să dețină arme. O nouă victorie pentru Biden Curtea Supremă a SUA. Sursa foto: Wikipedia

Curtea Supremă a SUA a menținut vineri o lege federală care interzice armele pentru agresorii domestici aflați sub ordin de restricţie, oferind o victorie administraţiei preşedintelui Joe Biden, deoarece judecătorii au optat să nu extindă şi mai mult drepturile asupra armelor de foc, după o extindere majoră în 2022.

Curtea Supremă menține legea care interzice agresorilor domestici să dețină arme

Hotărârea luată cu un vot de 8-1, semnată de președintele conservator de la Curtea Supremă, John Roberts, a răsturnat decizia unei instanțe inferioare care a anulat legea din 1994, considerând-o o încălcare a dreptului de „a păstra și purta arme” prevăzut în Al Doilea Amendament al Constituției Statelor Unite.

Legea a fost contestată de un bărbat din Texas care a fost supus unui ordin de restricţie pentru că şi-a agresat iubita într-o parcare şi ulterior a ameninţat-o că o va împuşca.

Curtea de Apel pentru al 5-lea Circuit al SUA din New Orleans a concluzionat că măsura nu a eşuat la testul strict al Curţii Supreme stabilit în 2022, care impunea ca legile privind armele să fie „consecvente cu tradiţia istorică a naţiunii de reglementare a armelor de foc”, pentru a se conforma celui de-al doilea amendament.

Ne puteți urmări și pe Google News

Administraţia Biden a apărat legea ca fiind esenţială

Dar Roberts a scris că, de la înfiinţarea naţiunii, legile privind armele de foc au vizat persoanele care ameninţă cu vătămarea fizică a altora.

„Atunci când un ordin de restricţie conţine o constatare că o persoană reprezintă o ameninţare credibilă la adresa siguranţei fizice a unui partener intim, acelui individ i se poate interzice – în conformitate cu al doilea amendament – ​​să deţină arme de foc cât timp ordinul este în vigoare”, a scris Roberts cu privire la decizia luată de Curtea Supremă.

Administraţia Biden a apărat legea ca fiind esenţială pentru protejarea siguranţei publice şi a victimelor abuzurilor, care sunt adesea femei.

„Nimeni care a fost abuzat nu ar trebui să-şi facă griji că agresorul lor va primi o armă. Ca urmare a hotărârii (de vineri), supravieţuitorii violenţei domestice şi familiile lor vor putea în continuare să se bazeze pe protecţii critice, aşa cum au făcut-o în ultimele trei decenii”, a declarat  Biden.

Senatorul american Chris Murphy vorbește în afara Curții Supreme, în timp ce judecătorii analizează dacă persoanelor care fac obiectul unui ordin de restricție pentru violență domestică ar trebui să li se interzică deținerea unei arme de focCurtea Supremă. Sursa foto: france24.com

Judecătorul conservator Clarence Thomas s-a opus

Judecătorul conservator Clarence Thomas, care a fost autorul hotărârii 2022 într-un caz numit New York State Rifle and Pistol Association v. Bruen, a fost singurul care a votat împotrivă.

„Niciun regulament istoric nu justifică statutul în cauză”, a scris Thomas, adăugând că „decizia (de vineri) pune în pericol drepturile la Al Doilea Amendament”.

În schimb, susţinătorii controlului armelor au salutat decizia de vineri: „În timp ce milioane de victime ale violenţei domestice răsuflă uşurate, merită să ne amintim cine le-a pus în pericol: judecători extremi numiţi de Trump în Circuitul 5, care s-au alăturat unui abuzator care a vrut să-şi păstreze armele”, a declarat John Feinblatt, preşedintele Everytown for Gun Safety, potrivitCNN.