Curtea Supremă a dat o condamnare record pentru un magistrat-şef acuzat de corupţie: 6 ani cu executare!

Curtea Supremă a dat o condamnare record pentru un magistrat-şef acuzat de corupţie: 6 ani cu executare!

Fostul prim-procuror al Parchetului Buftea, Nelu Carpen, a fost condamnat de Curtea Supremă la şase ani de închisoare cu executare după ce a săvârşit mai multe fapte de corupţie. Este cea mai dură condmnare definitivă primită de un magistrat.

  • Într-un alt caz, fostul vicepreşedinte al Curţii de Apel Timişoara Cătălin Şerban a fost condamnat definitiv, pe 18 iunie 2013, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la cinci ani de închisoare pentru trafic de influenţă.
  • Un alt caz, Maximilian Bălăşescu a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare, în 17 iunie 2013, după ce instanţa supremă a menţinut pedeapsa decisă, cu un an înainte, de Curtea de Apel Bucureşti.

Potrivit hotărârii instanţei, Carpen va sta şase ani după gratii, după care, alţi cinci ani nu va avea voie să-şi exercite o serie de drepturi. Avocatul Adrian Richartt Zamfirachi a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu cinci ani perioadă în care nu va putea activa ca apărător. Un alt avocat, Claudia Gîlceavă, soţia unui poliţist de la IPJ Ilfov, a fost condamnată la trei ani de închisoare. În acelaşi dosar, Aurică Sterea, fost judecător la Judecătoria Buftea, a primit un an de închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă, în timp ce fostul poliţist Mihail Vişan, complice al lui Nelu Carpen, a primit şi şase ani de închisoare. Cei acuzaţi că i-au dat mită procurorului au primit şi ei pedepse cu suspendare.

Curtea Supremă a confimat deciziile similare date de Curtea de Apel Braşov, şi a schimbat în cazul avocatei Gâlceava pedpeasa de trei ani cu suspendare în executare.

Cheltuieli judiciare

Ne puteți urmări și pe Google News

În acelaşi timp, condamnaţii trebuie să plătească statului cheltuieli judiciare, după cum urmează: Carpen Nelu, suma de 19.000 lei, Zamfirachi Adrian Richartt, 11.000 lei, Gîlceavă Ileana Claudia, suma de 18.000 lei, Vişan Mihail, suma de 15.000 lei, Cojocaru Gheorghe, suma de 15.000 lei, Lovasz Gigi Alexandru, suma de 5.000 lei, Gheorghe Adriana, suma de 5.000 lei, Niţu Daniel, suma de 5.000 lei, Sterea Aurică, suma de 1.000 lei, Cazacu Marian, suma de 5.000 lei, Cărbunaru Marian, suma de 5.000 lei, Cărbunaru Aurelia, suma de 5.000 lei, Vornicu Bogdan, suma de 5.400 lei.

Acuzele DNA

În perioada octombrie - decembrie 2009, Nelu Carpen, în calitate de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, a pretins, prin intermediul avocatei Claudia Gîlceavă, suma de 4.000 euro de la două persoane (din care una era cercetată într-un dosar penal aflat pe rolul aceleiaşi unităţi), pentru a nu o trimite în judecată. În plus, în cursul lunii octombrie 2009, avocata Gîlceavă, a falsificat un contract de asistenţă juridică încheiat cu cel cercetat, în care a consemnat în mod eronat faptul că suma de 4.000 euro ar fi fost încasată cu titlu de onorariu, falsificând, totodată şi mai multe facturi fiscale şi chitanţe.

Găinăriile procurorului Carpen

În cursul anului 2009, procurorul Carpen împreună cu avocata Gîlceavă a cerut şi primit de la o persoană suma de 3.000 euro pentru a interveni pe lângă procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti, în scopul obţinerii unei soluţi ifavorabile într-un dosar penal. La rândul său, Ileana Claudia Gîlceavă, avocat în Baroul Bucureşti, în perioada iulie - august 2009, a pretins şi primit suma de 450 euro de la un denunţător, lăsând să se creadă că are influenţă asupra unui ofiţer de poliţie din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti - Brigada de Poliţie Rutieră, pentru a-l determina să finalizeze cercetările într-un dosar penal aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti cu o propunere favorabilă denunţătorului.