Cursul valutar ne dă iar fiori. Leul a atins UN NOU MINIM ISTORIC

Cursul valutar ne dă iar fiori. Leul a atins UN NOU MINIM ISTORIC

Atingerea cotaţiei de 4,3783 lei/euro ar putea deschide calea spre reaşezarea cursului la un nivel mai mare.

UPDATE. Moneda naţională a continuat să se deprecieze în raport cu cea europeană, cursul oficial indicat de BNR ajungând la 4,3794 lei/euro, cotaţie cu circa 0,11 bani peste minimul istoric atins vineri, de 4,3783 lei/euro. Ordinele comerciale de cumpărare de valută sunt dominante în piaţă, ceea ce a condus la scăderea monedei locale în raport cu cea europeană.

Pe de altă parte, speculatorii care mizau mai degrabă pe apecierea leului, îşi închid acum poziţiile, pentru a îşi limita pierderile, ceea ce pune de asemenea presiune pe deprecierea leului.

În raport cu dolarul, leul a reuşit o uşoară apreciere, cursul atingând un nivel de 3,3267 lei/dolar, în scădere cu peste doi bani faţă de nivelul de vineri. Depăşirea maximului istoric stabilit anul trecut de cursul  euro-leu le-a adus aminte multora de sfârşitul anului 2008, când moneda unică europeană îşi lua avânt pentru aprecierea furtunoasă din lunile următoare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Atunci, euro era aproape de un prag psihologic important, cel de 4 lei, aşa cum acum este în zona maximului istoric, pe care l-a şi depăşit vineri. O asemănare care ne poate da fiori. Vestea bună este că maximul istoric precedent a fost depăşit şi în 2011, iar atunci cursul nu a continuat să crească, ci a revenit în intervalul anterior. Nu a fost un atac speculativ

Probabilitatea ca euro să aibă un nou "puseu de creş­tere" este redusă, conform declaraţiilor din ultimele zile. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a afirmat că singurul motiv pentru care euro s-a apreciat a fost cererea mai mare de valută şi că zvonurile privind un atac speculativ sunt nefondate.

Analistul economic Aurelian Dochia ne-a spus că nu crede că lucurile vor merge mai departe. "De obicei, miş­cările acestea sunt oarecum compensatorii, investitorii simt că s-a ajuns la un nivel prea ridicat, iar piaţa se reglează", a spus Dochia. El atrage atenţia şi asupra evoluţiei asemănătoare a valutelor din regiune. La noi maxime, noi scumpiri

Chiar şi fără o nouă explozie a cursului, atingerea unui nou maxim bagă iar mâna în buzunarele românilor. O rată de 250 de euro însemna, cu un an în urmă, 1.042 lei, iar acum a ajuns la 1.094 lei.

Ne putem aştepta şi la scumpiri ale produselor importate, cum ar fi alimentele.

Nu în ultimul rând, aprecierea euro înseamnă şi aprecierea dolarului american, în care sunt exprimate preţurile mărfurilor la nivel internaţional (petrol, gaze etc.), şi a francului elveţian.

Citiți și:

  • AVEM CEL MAI SLAB LEU din toate timpurile și va ”slăbi” în continuare. VEZI unde ar putea ajunge
  • Dealer: BNR s-a temut să anunţe că leul a atins minimul absolut
  • Adrian Vasilescu: "Urmează un nou an de curs valutar stabil"