Evenimentul Zilei > International > Cursa China-Statele Unite devine din ce în ce mai rapidă. Noul tun cu impuls electromagnetic rescrie regulile jocului
Cursa China-Statele Unite devine din ce în ce mai rapidă. Noul tun cu impuls electromagnetic rescrie regulile jocului

Cursa China-Statele Unite devine din ce în ce mai rapidă. Noul tun cu impuls electromagnetic rescrie regulile jocului

Luna trecută, Marina Statelor Unite și-a redus eforturile de a dezvolta un tun cu impuls electromagnetic. O armă care nu ar fi deplasată într-un film sau un joc video futurist științifico-fantastic. Până în prezent, Marina SUA a cheltuit aproximativ 500 de dolari cu acest proiect, fiind conceput pentru prima dată în 2003.

De-a lungul Pacificului, eforturile chineze de a dezvolta un tun cu impuls electromagnetic montat pe nave militare continuă, iar anul trecut s-a raportat că o astfel de armă ar putea fi capabilă să lovească o țintă la 124 de mile distanță. Această armă, spre deosebire de armele tradiționale bazate pe artilerie,  nu utilizează praf de pușcă. Este în esență un circuit electric care este format din trei părți, inclusiv o sursă de alimentare, o pereche de șine paralele și o armătură mobilă. Curenții electrici generează câmpuri magnetice care pot accelera un proiectil de-a lungul a două șine. Sursa de alimentare este destul de simplă și este doar sursa de curent electric.

Cele două șine sunt realizate din lungimi de metal conductiv, cum ar fi cuprul. Ar putea fi o bucată solidă de metal conductiv sau un sabot conductiv, un transportator care adăpostește o săgetă sau alte proiectile. Pistolul cu șină electromagnetică necesită curenți extraordinari pentru a trage proiectile la viteze de Mach 5 sau mai mari, iar acest lucru prezintă o problemă pentru navele de război moderne, deoarece puterea nu poate fi deturnată de la sistemul de propulsie al navei.

Cu toate acestea, în teorie, un tun cu impuls electromagnetică ar trebui să fie mai ieftin decât sistemele bazate pe rachete, cum ar fi o rachetă Tomahawk de 1,4 milioane de dolari; în timp ce, această armă ar putea oferi o rază de acțiune mai mare și nu putea fi doborât sau blocat. Navele de război precum noul distrugător stealth USS Zumwalt ar putea folosi o astfel de armă, potrivit The National Interest.

China are un avans

Un tun cu impuls electromagnetic la bord ar putea rezolva o altă problemă pe care USS Zumwalt trebuie să o depășească – și anume muniția sa ridicol de scumpă. Un singur proiectil de atac pe teren cu rază lungă de acțiune costă aproximativ 1 milion de dolari, iar programul a fost oprit, lăsând distrugătorul fără sistemul său avansat de arme .

În timp ce Marina SUA a petrecut mai mult de un deceniu urmând această tehnologie, chinezii au continuat să avanseze. Este posibil ca și China să fi făcut chiar o descoperire pentru a face arma fezabilă, un fapt care încă nu este sigur, deoarece Marina Chinei a efectuat o serie de teste, dar sunt secrete.

Au scăpat câteva elemente, care includeau o fotografie de acum câțiva ani care a fost difuzată online și care arăta un „tun tip gun-gun” montat pe prova navei de aterizare din clasa Tip 072III Haiyang Shan. Deși asta poate sugera că planul chinezesc a testat tehnologia, lipsa demonstrațiilor ulterioare ar putea fi un indicator că această tehnologie nu se îndreaptă nicăieri pentru chinezi.

Întrebarea care apare este dacă asta contează. Le-ar putea oferi chinezilor un avantaj tehnologic, dar s-a demonstrat că a fi primul nu înseamnă și a fi cel mai bun. Este întotdeauna mai ușor să „dobândești” tehnologia și să o copiezi, iar apoi există probleme cu privire la investiția pe care o faci în acea armă.