Curiozități din lume. Unde se află cea mai înaltă statuie dedicată poetului național

Curiozități din lume. Unde se află cea mai înaltă statuie dedicată poetului național Statuia poetului național din Turkeminstan. Sursa foto: Golf Today

Turkmenistan, un stat izolat din Asia Centrală, a ridicat în onoarea poetul național o statuie de 80 de metri, una dintre cele mai înalte din lume.  Cu vaste resurse în petrol și gaze naturale, țara asiatică a construit în ultimii ani mai multe edificii în onoarea figurilor marcante ale țării. Printre care regăsim eroi naționali și membrii din familia conducătoare.

Turkmenistan a construit o statuie gigant în memoria poetului național

Opoziția președintelui Serdar Berdymukhamedov acuză faptul că, de fapt, monumentele au fost construite în spiritului cultului personalității. Statuia poetului Magtymguly Pyragy a fost ridicată la sud de capitala Ashgabat, Turkmenistan și a fost prezidată vineri, 17 mai, de întâiul om al țării.

Declarat poet național în Turkmenistan, Magtymguly Pyragy  s-a născut în urmă cu trei veacuri. Numele lui este folosit adesea de autorități pentru a promova indentitata națională, adânc înrădăcinată în istoria continentului Asiatic.

Statuia poetului național din Turkmenistan

Statuia lui Magtymguly Pyragy. Sursă foto: Gulf Today

Statuia poetului are o înălțime de 80 de metri

„Am vrut să întruchipez măreția unui umanist și poet al cărui nume figurează printre scriitorii eminenți din est.”, a declarat sculptorul Saragt Babayev pentru AFP.

Ne puteți urmări și pe Google News

De-a lungul celor peste două veacuri istorice, Asia Centrală nu a fost delimitată de granițe fixe. Construite pe criterii naționale sau etnice, la bază, regiunea asiatică a fost populată de triburile locale nomade.

A fost cucerită de imperiul rus și a rămas parte a Uniunii Sovietice până la prăbușirea URSS-ului din decembrie 1991. Actualul președinte și liderul precedent Gurbanguly Berdymukhamedov au promovat cultul personalității și-au aruncat țara în izolaționism.

Statuia poetului național din Turkmenistan

Statuie poet național Turkmenistan, Sursa foto: Gulf Todya

Turkmenistan, un stat izolat de restul lumii

La cei 80 de metri, statuia poetului național din Turkmenistan a depășit-o pe cea a lui Christ the Redeemer din Brazilia. Statuia poetului Pyragy este înconjurată de alte 24 de edificii mai mici din bronz care îi înfățișează pe autori celebri străini.

Printre ei, William Shakespeare, Honore de Balzac și Johann Wolfgang von Goethe. Statuia Unității din India este pentru moment cea mai mare din lume și are o înălțime de 182 de metri.