HOROSCOP  Pe 1 iunie s-au născut: Marlyn Monroe, Brigham Young, Morgan Freeman, Mihail Glinka, Mircea Cărtărescu, Monica Anghel.

 

Astăzi, în calendarul creștin ortodox sunt Sfinţii: Justin Martirul şi Filosoful, Hariton, Firm şi Valerian.

 

HOROSCOP  1 iunie este zi fastă. ”Kalendarul” lung indică, simbolic, ziua Cireşei. Probabil unde toată luna iunie se numeşte „Cireşar”. Armoniosul fruct seamănă, tot simbolic, cu o inimă foarte mică, cu o inimă de copil. Aluzia este evidentă, este doar Ziua Internaţională a copiilor. Protejaţi copiii, cinstiţi bătrânii şi aveţi îngăduinţă cu cei nevolnici! Viaţa este scurtă şi este loc pentru toată lumea. Aşa sună, aproximativ, una dintre Legile Junglei, ale lui Kipling.

 

Nu are importanţă semnificaţia, originea, faptul că în alte părţi, în metropolă, de exemplu, nu se sărbătoreşte acum ziua copiilor. Sărbătoare copiilor de la începutul lui iunie este un lucru bun şi trebuie continuat. Şi iar să nu uit, sfatul meu este să luaţi copiilor jucării şi nu obiecte, sau îmbrăcăminte care, oricum, urmau să fie cumpărate. Nu înşelaţii copiii, sunt mult mai deştepţi decât credeţi! Făceţi-le o surpriză plăcută, nu gesturi formale. Nu uitaţi dulciurile, cu ciocolăţi şi pungi de bomboane. Viața, când o să fie adulți, o să le fie amară, așa ca măcar să-și aducă aminte de dulcea copilărie!

Dar, am primit noul curier de la Bruxelles, înainte să-l termin de citit pe cel de săptămâna trecută. La prima vedere, mi-au atras atenția:

 

Parlamentul Republicii Moldova a discutat un raport preliminar al Asociației Presei Independente (API) care a supravegheat posturile rusești Prime, RTR-Moldova, NTV-Moldova, REN-Moldova și CTC-Moldova. Au fost analizate programele și filmele difuzate între 27 martie -26 aprilie 2017. Șeful API, Petru Macovei a declarat că informațiile au fost prezentate adeseori dintr-o perspectivă unilaterală, invitații ar fi manipulat opinia publică și au acuzat Occidentul pentru toate problemele. Pe ansamblu, parlamentarii au acceptat aceste evaluări, deși au ridicat și semne de întrebare. Arian Lebedinsky a declarat că este suficient să se dezvăluie cine a finanțat cercetarea pentru a clarifica lucrurile. Potrivit lui, ar fi vorba de Ambasada SUA în Moldova. API a anunțat că va prezenta în scurt timp raportul de supraveghere și va formula recomandări pentru Parlament. El a propus să se precizeze sensul conceptelor de manipulare a opiniei publice și de propagandă în legislație. În plus, Macovei și-a exprimat dorința de a se adresa proprietarilor celor cinci posturi, Plahotniuk.

 

Alți parlamentari au recomandat suprimarea programelor de propagandă din grilă. Totuși, el s-a pronunțat împotriva interzicerii complete a canalelor rusești și a susținut practicile din țările baltice care interzic retransmisia programelor specifice și impun interdicții temporare, sau totale, dar numai pentru posturile care fac propagandă.

http://www.ceetv.net/readItem?id=34679&search=moldova.

 

După cum probabil ați fost anunțați, prin SMS, de către operatorul domniei voastre de telefonie mobilă, de la 15 iunie nu se mai plătește roamingul în UE:

Pe 15 iunie cheltuielile de roaming vor fi desființate pentru consumatorii din statele membre ale UE, după zece ani de negocieri. Noua măsură va face ca toate aparatele mobile să poată fi folosite și în alte țări europene pentru același preț ca în țara de reședință sau pentru un cost foarte redus. Astfel, toți călătorii care folosesc un card SIM din statul membru în care locuiesc, își vor utiliza telefonul mobil ca în țara lor pe teritoriul altui stat membru. Hotărârea aparține Consiliului care a decis să pună capăt acestor cheltuieli în 2017, pentru a limita impactul acestei măsuri asupra operatorilor de telefonie mobilă. Cu toate acestea, asociațiile consumatorilor se tem de costurile ascunse sau chiar de mărirea altor costuri.Cetățenii UE vor putea cumpăra carduri SIM din alte state membre ale UE pentru a telefona și a naviga pe internet platind tariful național. Cu toate acestea, roamingul nu va fi zero dacă utilizatorii nu locuiesc în țara din care au cumpărat cardul sau dacă prezența lor este regulată și importantă în respectiva țară. Aceasta înseamnă că operatorii îi vor putea penaliza pe consumatorii care abuzează de sistem prin utilizarea excesivă în afara țării de reședință. Există și voci care afirmă că tarifele naționale ale operatorilor mobili vor crește în aceste condiții, ca și voci care afirmă că după Brexit, convorbirile cu Marea Britanie se vor scumpi semnificativ. În Franța, Orange, Free și Bouygues Telecom au abolit deja cheltuielile de roaming înainte de 15 iunie.

http://www.euractiv.fr/section/economie/news/quest-ce-que-la-fin-des-frais-ditinerance-dans-lue%E2%80%89/

 

 

Dar iată și un studiu, o statistică despre audiovizualul din România:

La sfârșitul anului 2016, în România, erau aproape 7,3 milioane de abonați la serviciile de retransmisie a programelor audiovizuale furnizate contra-cost, în creștere anuală cu 3%, conform datelor raportate de furnizori către ANCOM. Dintre aceștia, peste 4,7 milioane sunt abonați prin reţele de cablu, 2,4 milioane sunt abonaţi prin reţele satelit (DTH) și 95 de mii sunt abonaţi prin tehnologie IP (IPTV). Numărul de abonați care recepționează servicii de retransmisie a programelor audiovizuale prin cablu în format digital a crescut cu mai mult de 10% la sfârșitul anului 2016 față de 2015.

Odată cu creșterea numărului de abonați, a crescut și rata de penetrare la nivel de gospodării a serviciilor de retransmisie a programelor audiovizuale furnizate contra-cost, care a depășit nivelul de 97%. Per total abonați, 65% recepționează programele audiovizuale prin intermediul rețelelor de cablu, respectiv 33% prin reţele satelit de tip DTH însă, în mediul urban, cei mai mulţi utilizează reţelele de cablu (81%), iar în mediul rural pe cele de tip DTH (58%). Abonaţii prin tehnologia IP reprezentau 1,3% din total, această tehnologie fiind utilizată aproape în totalitate în mediul urban (97% dintre abonaţii prin IP se află în mediul urban).

Urmând tendința ultimilor ani, numărul de abonați la serviciile de retransmisie a programelor media audiovizuale recepționate în format digital continuă să crească, ajungând la valoarea de aproximativ 4,6 milioane, reprezentând 63% din totalul abonaților, în creştere anuală cu aproape 5%.

În funcție de suportul folosit pentru recepţionarea în format digital a programelor TV, la finalul anului 2016, 53% (2,4 milioane) dintre abonați utilizau rețele cu transmisie prin satelit (DTH), în timp ce 45% (2,1 milioane) utilizau rețele de cablu, iar 2% (95 mii) prin tehnologia IP (IPTV). În ultimul an, numărul de abonați la servicii furnizate prin reţele de cablu în format digital a crescut cu peste 10%, cel al abonaților prin tehnologie IP (IPTV) a crescut cu peste 14%, în timp ce numărul abonaților la servicii furnizate prin reţele satelit de tip DTH s-a menținut aproape constant.

Numărul de abonați prin reţele de cablu a înregistrat o creștere anuală de 4%, în mediul rural creşterea fiind cea mai mare, de 9%, în timp ce in mediul urban a fost de doar 3%. Astfel, rata de penetrare a serviciilor de retransmisie a programelor audiovizuale prin rețele de cablu în mediul urban a ajuns la aproape 84%, în timp ce în mediul rural a depăşit 37%. Ponderea abonaţilor la servicii recepționate în format digital în totalul abonaţilor prin reţelele de cablu a ajuns la 44%, în creştere anuală cu 3 puncte procentuale.

Raportul de date statistice privind piața de comunicații electronice din România pentru anul 2016 este realizat de ANCOM, pe baza datelor statistice raportate semestrial de furnizorii care au obligația de a transmite către ANCOM valorile indicatorilor corespunzători categoriilor de servicii conform Deciziei nr. 333/2013 și este disponibil aici.

http://www.ancom.org.ro/ancom-ever-more-subscribers-to-digital-cable-tv-services-_5766

Acum vă rog să mă scuzați, dragi lupi, padawani și hobbiți, am de făcut un drum în noapte. Mă însoțesc câțiva tineri din Văleni, garda mea pretoriană, pentru că protosinghelul Cristian este la mânăstirea lui, iar Alice, vrăjitoarea Măturoaia, a rămas în Austria. Dar nu se poate descrie bucuria acestor tineri când le-am spus că îi iau cu mine la Observator. Aventură și mister, pe viu, trăite…

Canonul meu din noaptea de 1 iunie – sunt multe taine între pământ și cer! De data asta canonul este simplu şi cu răspuns imediat. Este de la romani şi de la cei dinaintea lor, de la etrusci. Augurii. Dacă noaptea este senină, după anume reguli şi numai după ele, voi vedea semnele de pe cer, câte şi unde, în ce zodie. De aceea mă duc la Observator, o poiană din pădure care are o taină. Mare.

Deseori, peste tot sunt nori, numai deasupra Observatorului se vede cerul. Au venit oameni de ştiinţă, a fost aici şi Coandă, au stat, s-au uitat, au măsurat cu aparatele lor, și apoi au zis cu toţii, în cor, nu ştiu ce despre ionizare, despre încărcarea electrostatică și electromagnetism şi săruri rare ale pământului. Aşa o fi… dar eu ştiu altceva. De ce şi-or fi construit romanii cel mai mare castru, aici, în apropiere? Şi se zvoneşte că pe aici ar fi dava secretă a sacerdoţilor agatârşi şi apoi a geto-dacilor. Şi tot pe aici, de ce au fost observate cele mai multe OZN-uri? Și alte lucruri de mare mirare. Iar oamenii locului par că au taine grele, iar drumurile de pe aici se opresc în munte, nu duc nicăieri! Oare?

Este înorat, trebuie să mă duc la Observator, doar mâine este în definitiv, o altă zi!

                                             ⃰    ⃰    ⃰

 

HOROSCOP

 

 

BERBEC   Atenţie la discuţiile cu cineva din jurul tău, de la care vrei sa obţii ceva, cumva. Simţul tău posesiv ţinut prea mult în frâu şi graba ta se pot răzbuna în această primă zi din iunie. Esti dispus sa porţi conversaţii lungi, despre subiecte diverse. Mercur in aspecte şi toane bune te influenţează favorabil si debitul verbal are volum si consistenţă. In toata aceasta dorinţă de afirmare a eului, care se exprimă, nu trebuie să pierzi din vedere să ciuleşti urechile. În cele mai multe cazuri vorbele multe determina destainuiri şi mai şi…

 

TAUR  Prudenta și diplomatia trebuie sa te caracterizeze astăzi, fiind comportamentul oficial preventiv în familie, cu cei din jur, în general. Dedică ziua lucrurilor obişnuite, de rutină. Este o perioadă furtunoasă. Cu toate că, până la urmă, se va vedea doar partea de deasupra a gheţarului, ca de obicei în astfel de poveşti.  Emoţional, tu te simţi dornic să te bucuri de deliciile perspectivei, aşa că poţi să stai după orele de program mai mult pe acasă, cu cei pe care îi iubeşti, sau să pleci într-o scurtă (da, scurtă) vizită.

 

GEMENI  O atitudine solidară de genul „toţi o să trăim bine” este mai recomandabilă în această zi a copiilor. Nu uita de cadourile pentru copii, este ziua lor! Mici întâmplări comice, distractive. Profita si găseşte-ţi echilibrul interior si pacea sufletească de care ai atâta nevoie! Lasă ironiile şi cinismul măcar pentru perioada zilei de astăzi. Nu mai face atatea mofturi, viaţa este complicată şi fără sa o faci tu şi mai complexa. Stelele spun sa dai dovada de bun-simt şi modestie! Măcar astăzi. Prietenii te cauta să-ţi împartaşească problemele lor. Vremea capricioasă şi vremurile aiurea ţi se par probleme infinit mai grave decât micile lor intrigi.

 

RAC Horoscopul tau te sfatuieste sa ceri sfatul si sprijinul unui prieten experimentat, pentru că este evident că nu te poţi descurca singur. Mai bine mai târziu, decât prea târziu, sau niciodată! De ce iti este frica de aceea nu scapi!   Nu rata ocaziile din cauza încăpăţănării sau a prudenţei caracteristice zodiei.  Trebuie să ai încredere în promisiuni, dar nu te implica total. Limitează-te doar la activităţile de rutină, pentru că ziua este incertă pentru promovarea propriilor interese. Relaţiile sentimentale sunt bine aspectate, însă.

 

LEU  Vai, ce mă bucur că ne-am întâlnit!” Configuraţia astrologica iti indica o posibilă întâlnire neaşteptată, dar care te bucură mult, mai ales prin noutaţile pe care poţi să le afli. Ziua de astăzi poate fi un termen, sau un prag. Dacă este vorba de o întâlnire importantă, atunci astăzi este ziua. Ceva se poate întâmplă – mare atenţie la călătorii sau deplasări. Dacă eşti precaut, vigilent şi prudent – totul este foarte bine. Evită locurile aglomerate, spaţiile deschise, curentul şi datoriile. Oferă respect celor mai bine plasaţi ca tine pe scara socială pentru că omul superior ascultă, omul materialist trăncăneşte, înţeleptul configurează – spune înţeleptul chinez.

 

FECIOARĂ   Reuşeşti să sincronizezi bine dorinţele tale cu realitatea. Fiind, pentru un procent din zodie, o zi densă, propunerea ta de distracţie, după program, e acceptat cu plăcere de cei din jur. Eşti într-o uşoară pierdere de energie. Supraveghează-ţi sănătatea şi în special alimentaţia. Mâncarea naturală, fructele, mierea şi ceaiurile din plante iti refac vitalitatea! Ai oarece probleme de rezolvat, la serviciu sau la şcoală, unde munceşti sau înveţi, unde îţi petreci dimineţile şi uneori toată ziua.  Dacă vezi că nu te descurci, cere ajuror, nu intra în criză de timp. Pentru asta sunt făcuţi prietenii şi părinţii.     

 

BALANŢĂ  Stelele indică să încerci să renunţi la toate prejudecăţile şi micile frâne psihice care ţi-au frânt elanul şi nu ţi-au permis să-ti arăti adevaratele calitaţi, să ai performanţe de excepție. Astăzi este ziua noutăţilor.  Atât în sensul de veste, informaţie, sau eveniment social cât şi cu înţelesul de obiecte, imagini şi oameni noi, poate noi simţăminte şi sentimente. Nu trebuie să schimbi nimic din ceea ce aveai de gând să faci, urmează-ţi planurile ca şi când nu s-ar fi întâmplat nimic. Să schimbi planuri vechi înseamnă inconsistenţă nu promovarea noului. Întâlneşti pe cineva, aproape din întâmplare, o nouă relaţie de dragoste sau reprinderea unei legături mai vechi.

 

SCORPION   Perioada favorizează nativii din primul şi ultimul decan al zodiei. Astăzi ai tendinta, pentru unii suparatoare, de a fi permanent in ofensiva, sa ţii la parerea ta, cu orice preţ! O zi perfectă ca să faci planuri de viitor şi să iei deciziile necesare. Pe total o zi activă, poate chiar prea activă, aşa că trebuie să eviţi graba şi nerăbdarea. Lucrările s-au aglomerat din nou, ai mult de munca si niciun chef. La prânz poate este bine să-ţi îndulceşti viaţa aşa că oferă-ţi o prăjitura şi dă telefon unei prietene, poate ieşiti pe seară la un film şi la un suc in oraş. Până la urma în urma efortului făcut o să simţi o oboselă interesantă, dacă nu chiar plăcută. O sa visezi frumos şi colorat.

 

SĂGETĂTOR  Câteva surprize plăcute şi unele mai putin placute, situaţii care evoluează spre întorsaturi neaşteptate, sunt deliciile zilei. In rest, aceleaşi activități plictisitoare, aceiaşi viaţă! Trebui să-ţi temperezi gama simţămintelor pentru că eşti într-o perioadă de hipersensibilitate. Păstrează-ţi calmul, farmecul şi stilul de viaţă. Configuraţia planetelor iţi prezice relatii cordiale şi armonioase cu semnele de aer şi apa şi mai puţin favorabile cu zodiile de foc şi pamant. Chiar nu merită să te consumi pentru cineva care este superficial şi neserios. Mai bine du-te la cumparaturi, sau la o cafea şi un suc, cu prietenii.

 

CAPRICORN  Trebuie sa eviţi asumarea de promisiuni, angajamente şi responsabilitati pe termen lung. Este bine, dacă depinde de tine, sa nu pleci în nicio călătorie lungă, în special pe întuneric. Poţi folosi această zi de joi ca să-ţi faci un bilanţ al lucrurilor pe care le ai de făcut în mica vacanță care se apropie, Rusaliile. S-ar putea să ai nevoie de ajutor! Daca este vorba de treburi casnice nu te speti, pune-i pe toţi la treaba! Mercur, relativ bine aspectat, te ajută să-ţi focalizezi atenţia către o lista de prioritaţi şi să comunici decent fiecăruia ce are de făcut, ca să nu se mai intre în obişnuita criză de timp. Ca să rezolvi conflictul şi să aplanezi bârfele pe seama ta, trebuie să apelezi la un intermediar neutru, dar bine intenţionat.

 

VĂRSĂTOR    Nu îţi prieşte ziua de azi. Au pus ceva în ea! Nervozitate, nesiguranţă, neplăceri. Tot felul de „ne”. Lasă lucrurile în voia lor, nu interveni, că mai rău faci. O zi de joi trecere repede! Graba strică treaba. Astăzi ai simţăminte pastelate şi suave. Aşa că te poţi duce la cumpărături, ca să te enervezi de creşterea preţurilor. Dacă stai cu chirie şi vrei să găseşti o căsuţă şic, sau un apartament pe cinste, acum este momentul. Până la urmă, cu toată activitatea tensionată, astăzi este o perioadă pentru reflecţii calme şi meditaţii liniştite şi puţină distracţie în mijlocul acestei activităţi susţinute.

                                                                                                                                PEŞTI  Stelele spun, la fel ca un bătrân înţelept chinez, ca prea multa insistenţă duce la dezastru, pe cand, cumpătarea, aduce succesul. Nu insista inutil, dar nici nu renunţa când nu trebuie! Relaxeaza-te şi încerca să nu mai porti de grijă altora, mai ales că, până la urmă, nu stă în puterea ta să le rezolvi toate problemele. O perioadă de timp care este propice pentru planuri de viitor. O veste bună, sau cel puţin aşa pare. Activităţile legate de speculaţiile financiare sau comerţul cu amanuntul nu sunt avantajate, doar este vineri. Un incident neplăcut în a doua parte a zilei poate fi evitat cu prudenţă şi respectarea regulilor, mai ales de circulaţie. Pe seară, strălucesti într-un grup, sau te bucuri de un eveniment social deosebit, un spectacol, concert, paradă de modă.