Cu patru ani în urmă, pe un fost depozit de zgură din vecinătatea Termocentralei Rovinari s-a plantat un stuf asiatic cu o putere calorică excepţională, numit ”Iarba Elefantului”. Plantaţia de 11 hectare va ajunge anul viitor la maturitate, moment în care va fi recoltată şi va intra în cuptoarele termocentralei.

Energia electrică dintr-o termocentrală se obţine prin arderea unui combuastibil. La Rovinari acesta este cărbunele, care se bagă în cuptoare, focul încălzeşte rezervoarele de apă, se produc vapori sub presiune care, la rândul lor, pun în mişcare o turbină. Rotirea acesteia produce curent electric prin fenomenul numit inducţia electromagnetică.

De anul viitor, ”Iarba Elefantului” de pe cele 11 hectare experimentale va fi tocată şi băgată în cuptoarele termocentralei, alături de cărbune. Această plantă are o putere calorică de aproxiamtiv şapte ori mai mare decât cărbunele. Prin folosirea ei vom obţine energie electrică mai ieftină şi mai curată, care va micşora factura care ajunge la consumatorul final.