Evenimentul Zilei > International > CUMHURIYET: Franța: așteptăm din partea Turciei să reducă tensiunea prin fapte, nu prin vorbe
CUMHURIYET: Franța: așteptăm din partea Turciei să reducă tensiunea prin fapte, nu prin vorbe

CUMHURIYET: Franța: așteptăm din partea Turciei să reducă tensiunea prin fapte, nu prin vorbe

Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, a declarat că așteaptă din partea Turciei să reducă tensiunea crescândă pe plan internațional prin fapte, nu prin vorbe.

Le Drian a declarat pentru presa franceză că președintele Recep Tayyip Erdoğan ar putea „reduce ușor” tensiunea în ceea ce privește aspecte precum Mediterana de est, Libia sau Nagorno-Karabah.

Responsabilul francez a adăugat că „Nu sunt suficiente declarațiile făcute în ultimele zile de Erdoğan pentru a reduce tensiunea, trebuie să vedem că aceste declarații se reflectă în acțiuni”.

Într-o declarație făcută ieri, Erdoğan a lansat un apel Uniunii Europene să își țină promisiunile făcute Turciei și a subliniat că Turcia își dorește să își construiască un viitor alături de Europa.

Ministrul francez a afirmat că există „anumite diferende de opinie cu Turcia în unele privințe” și a calificat politicile derulate de administrația Erdoğan drept „expansioniste” iar abordarea Turciei față de Grecia și Cipru, țări membre ale Uniunii europene, drept „belicoasă”.

Le Drian a adăugat că la reuniunea UE din decembrie, Turcia „își va confirma angajamentele” legate de zonele aflate în dispută.

Pe de altă parte, cancelarul german Angela Merkel a declarat într-o videoconferință că la reuniunea din 10 decembrie, Uniunea Europeană ar putea lua în calcul sancțiuni la adresa Turciei.

În urma intensificării tensiunilor cu Grecia, Franța și Cipru în Marea Mediterană, Uniunea Europeană a abordat în primăvară subiectul aplicării de sancțiuni Turciei. Numai că aceste decizii au fost amânate în urma demersurilor unor anumiți lideri, printre care și Merkel.

Sursa

Traducere Florin Matei, RADOR