PSD trebuie să decidă, în şedinţa CExN de luni, ce strategie va adopta în Parlament în privinţa votului de învestitură a noului cabinet Orban. Preşedintele interimar al partidului, Marcel Ciolacu, a anunțat că va depune, luni, la Curtea Constituţională, o sesizare cu privire la desemnarea lui Ludovic Orban pentru funcţia de premier.

În această şedinţă, PSD ar trebui să stabilească data Congresului şi să discute propunerile pentru modificarea statutului partidului.

„Înainte de toate vreau ca luni, când ne reunim toţi colegii din ţară, să avem o discuţie serioasă în ceea ce priveşte viitoarea strategie a PSD, să închidem discuţiile în ceea ce priveşte modificările la statutul PSD şi, nu în ultimul rând, să decidem data Congresului”, a spus Ciolacu, duminică, la Conferinţa extraordinară a PSD Bucureşti.

El spune că se va discuta şi despre sesizarea pe care urmează să o depună, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, la CCR.

„Va fi depusă cu certitudine mâine. Un singur lucru o să invoc astăzi din această sesizare: domnul Orban este prim-ministrul desemnat din nou, el fiind prim-ministrul interimar, sau demis, a rămas interimar. Vă rog frumos să îmi spuneţi dumneavoastră ce forţă politică sau ce parlamentar a anunţat că va vota cu domnul Orban în Parlament? E o mascaradă”, susține Ciolacu.

„În aceeaşi şedinţă l-au propus prim-ministru să fie desemnat de către preşedintele României domnul Orban şi în aceeaşi şedinţă au hotărât, prin vot politic, că nu o să-l voteze. Să îmi explice şi mie cum văd ei această interpretare constituţională şi, mai ales, cum poţi să desemnezi o persoană pe care nimeni până acum nu a spus că o s-o voteze? Presupun că CCR o să ne lămurească”, a adăugat Ciolacu la finalul Conferinţei extraordinare a PSD Bucureşti.

Întrebat dacă PSD va boicota şedinţa de învestire a noului guvern, Ciolacu a spus: „Dacă depunem sesizare, ca să fim consecvenţi, ar trebui să aşteptăm totuşi răspunsul, să vedem dacă este constituţional sau cineva a declanşat un conflict de natură juridică constituţională”.