„Trecerea”, publicat de Editura Cartea Românească, este o carte-triptic, construită pe paradoxuri. Este un roman vesel despre moarte, sau poate invers, un roman tragic despre frumuseţea vieţii. Nu este vorba despre viaţa convenţională, „din cărţi”, ci de viaţa din arhondaric, din fabrica de bere, din circul nemilos al dragostei. Sunt şi câteva pariuri dificile în această carte. În prima parte a romanului, de pildă, autorul fotografiază cu versatilitatea unui Man Ray viaţa de mănăstire, oferind una dintre cele mai substanţiale şi atipice abordări ale subiectului din ultimele decenii, într-o combinaţie fascinantă de teologie şi umor.

Scriitura e vie şi filigranată, chiar şi atunci când temele sunt apăsătoare, ultime; marca ei personală rămâne transformarea spectaculoasă a faptelor şi a gesturilor banale în mici aventuri stilistice.

„Trecerea este o scriere enigmistică, fructificînd relaţia complice dintre «realitate» şi «visare», şi în acelaşi timp o carte de înţelepciune ce pare un mecanism izvorât dintr-o minte pluri-dimensională. Romanul devine o ipoteză cibernetică serioasă, bine întocmită”, spune George Neagoe.

 

Cătălin Pavel (n. 1976) este doctor în arheologie. A făcut săpături în ţară şi în Maroc, Franţa, Germania, Anglia, Israel şi în special în Turcia (Milet, Gordion şi, în 2005-2010, la Troia), având ca rezultat volume academice precum „Describing and Interpreting the Past”, 2010, şi „Dicţionar de mitologie greco-romană” (coautor).

Bursier Chevening la Universitatea din Oxford şi Mellon la Institutul Arheologic Albright din Ierusalim, a predat cursuri de artă clasică în Bucureşti şi Atlanta, iar în prezent este cercetător postdoctoral la Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne. A debutat în anul 2010 cu romanul „Aproape a şaptea parte din lume”, la Editura Humanitas. În anul 2015 a publicat la Editura Cartea Românească romanul „Nicio clipă Portasar”. Volume de poezie: „Altera Pars”, 2013, „Tulburarea la fiinţele vii”, 2014, „Doi oameni într-o poză”, 2015, şi „Adagietto”, 2016.

Miercuri, alături de autor vor fi: Felix Nicolau, George Neagoe. În curând, cartea va apărea și în ediție digitală.