Evenimentul ZileiInternationalCum se finanțează FSB. Acuzațiile extrem de grave care zguduie Kremlinul

Cum se finanțează FSB. Acuzațiile extrem de grave care zguduie Kremlinul

Cum se finanțează FSB. Acuzațiile extrem de grave care zguduie Kremlinul
Serviciile de securitate ruse ar putea avea legătură cu dispariția a 450 milioane dolari în Bitcoin, de pe o platformă online.

Monede bitcoin în valoare de peste 450  de milioane de dolari au fost furate de pe una dintre cele mai mari platforme de tranzacţionare din lume, în spatele acestei operațiuni fiind suspectate că ar fi fost serviciile ruse, care ar fi folosit banii pentru fondul FSB , arată ancheta BBC, potrivit  themoscowtimes.com.

Agenția de informații din Rusia, Serviciul Federal de Securitate (FSB), ar putea fi în spatele dispariției echivalentului a 450 de milioane de dolari în Bitcoin, de pe o platformă de schimb online, a informat BBC. Ancheta BBC a dezvăluit că site-ul  Wex, care se ocupă cu schimbul online pentru Bitcoin și alte criptomonede, și-a încetat activitatea în anul 2018, existând legături între dispariția platformei și serviciile de securitate din Rusia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Unul dintre co-fondatorii site-ului a declarat pentru BBC News Russian că a fost forțat să predea, în 2018, informații despre portofoliile digitale ale clienților către unele persoanelor fizice care ar fi fost agenți ai FSB. Pe baza datelor primite de la co-fondatorul rețelei, agenții ruși ar fi reușit să sustragă banii clienților pe platforma online, suma totală fiind de 450 de milioane de dolari la acea vreme.

Site-ul WEX era cunoscut pentru legăturile sale cu figuri militare de top din așa-numita Republică Populară Donetsk din Ucraina, susținută de Rusia. BBC a obținut înregistrări audio în care Konstantin Malofeev, un miliardar rus pro-Kremlin, sancționat  de  americani pentru bankrolling-ul forțelor susținute de Moscova în estul Ucrainei, a discutat despre importanța aducerii Wex sub controlul FSB.

În urma apelurilor telefonice, desfășurate pe parcursul a 3 zile, în luna aprilie 2018, fondatorul rus al BTC-e / Wex, Alexey Bilyuchenko, a declarat la BBC că a fost dus la birourile FSB din centrul Moscovei, unde i s-au înmânat mai multe flashdrive-uri cu detalii despre accesarea portofoliilor online ale clienților Wex, unde au fost stocate criptomonede în valoare de aproximativ 450 de milioane de dolari.


Accesează: