Cum să-ţi reduci rata cu 50 de euro la un credit de 10.000 de euro

Cum să-ţi reduci rata cu 50 de euro la un credit de 10.000 de euro

Persoanele care au curajul să pună casa drept garanţie pentru un împrumut de nevoi personale câştigă o rată lunară mai avantajoasă şi scutesc până la 40% din costul total al creditului.

Băncile acordă creditele de nevoi personale în două variante: fără garanţii şi cu garanţii ipotecare, cele cu garanţii fiind mai ieftine pentru că sunt considerate mai puţin riscante.

Potrivit ofertelor bancare, costul unui credit de nevoi personale de 10.000 de euro pe cinci ani, garantat cu ipotecă, este cu circa 40% mai mic decât al unuia fără garanţie.

De exemplu, un client Raiffeisen achită un cost total de 3.600 de euro pentru un împrumut negarantat. Dacă depune o garanţie imobiliară, costul scade la 2.200 de euro, ceea ce înseamnă o economie de 38%. Economia lunară nu este nici ea de neglijat. Astfel, un client care a luat un credit negarantat de 10.000 de euro pe cinci ani de la Alpha Bank achită o rată de 270 de euro, în timp ce pentru un împrumut garantat va plăti 215 euro, economisind 50 de euro, deci 20% din rată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Riscuri similare

Românii ezită să pună casa gaj deoarece se tem că, dacă nu mai pot plăti ratele, pierd locuinţa. Temere doar parţial justificată. Executorii bancari au la dispoziţie trei "căi de atac" pentru a recupera creditul: poprirea disponibilităţilor băneşti, executarea bunurilor mobile şi executarea proprietăţilor imobiliare.

"Pentru recuperarea unui credit negarantat, banca trebuie să treacă prin toate etapele, în această ordine. Se instituie întâi poprire pe salariu, iar dacă nu se recuperează împrumutul, se execută bunurile mobile şi abia mai apoi locuinţe sau terenuri", ne-a explicat unul din membrii Corpului Executorilor Bancari.

Autoturismele sunt bunurile mobile executate cel mai adesea de bănci. "Ca să execute alte bunuri mobile, aflate în casa debitorului, este nevoie de un act de proprietate asupra bunului, care de regulă nu mai există", a spus executorul.

Dacă împrumutul este garantat cu ipotecă, atunci banca poate executa din prima garanţia ipotecară, însă în realitate lucrurile stau puţin diferit.

Piaţa imobliară este relativ blocată, aşa încât băncile încearcă să recupereze creditul tot din salariu sau din vânzarea altor bunuri mobile, şi abia apoi din vânzarea locuinţei. COMPARAŢIE

Cât economiseşti când pui casa gaj la creditul de nevoi personale *Calculele au fost făcute pentru un credit de 10.000 de euro pe cinci ani

Sursa: Conso.ro