Evenimentul Zilei > EVZ Special > Cum poți să intri în Marea Britanie de la 1 februarie. Ghidul complet pentru români
Cum poți să intri în Marea Britanie de la 1 februarie. Ghidul complet pentru români

Cum poți să intri în Marea Britanie de la 1 februarie. Ghidul complet pentru români

Ieșirea din Uniunea Europeană a Marii Britanii a agitat spiritele în rândul românilor care au de gând să călătorească în Regatul Unit. Cea mai frecventă întrebare este dacă, odată cu ieșirea din UE la 1 februarie, românii au nevoie de pașaport pentru a intra în Marea Britanie.

Site-ul oficial al Ministerului de Externe a emis un comunicat semnat de Ambasada României în Marea Britanie prin care sunt lămurite toate dilemele românilor.

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Începând cu data de 1 februarie 2020, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord se retrage oficial din Uniunea Europeană. Va urma o perioadă de tranziție până pe 31 decembrie 2020, în care Marea Britanie va continua să aplice reglementările europene.

Condițiile actuale de călătorie vor fi valabile și în perioada de tranziție. Astfel, cetățenii români pot călători în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord fără viză, în baza pașaportului sau a cărții de identitate (cel puțin până la data de 31 decembrie 2020) aflate în curs de valabilitate.

Pentru a beneficia în continuare de drepturile actuale pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor românisă solicite obținerea statutului de ”settled”, respectiv ”pre-settled”.

Pentru informații suplimentare în vederea înregistrării statutului vă recomandăm să consultați secțiunea BREXIT a site-ului Ambasadei României la Londra (https://londra.mae.ro/node/2171, respectiv Ghidul de îndrumare în limba română publicat de Home Office(https://www.gov.uk/guidance/settled-status-for-eu-citizens-and-their-families-translations.ro).

Totodată, Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord vă stă la dispoziție cu informații și sprijin despre procedura de înregistrare în EUSS la numărul de telefon dedicat în acest sens (+44) (0) 7503 882992, precum și la adresa de email londra.brexit@mae.ro.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în cazul producerii unor situaţii de urgenţă.

Regim de şedere

Cetăţenii români au drept de şedere pentru o perioadă de până la trei luni pe teritoriul Marii Britanii, fără nicio condiţie sau formalitate, cu excepţia cerinţei de a poseda o carte de identitate valabilă sau un paşaport valabil.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE