Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu țintește postul de șef al Cancelariei prezidențiale, chiar dacă liberalul Dan Mihalache a confirmat că va ocupa această poziție.

Potrivit unor surse din rândul foștilor democrat-liberali, obiectivul său este acela de a se afla în apropierea lui Klaus Iohannis, pentru a deveni opțiunea sa pentru postul de premier, atunci când PNL va decide preluarea guvernării. Rețeta a fost aplicată de Vasile Blaga, care a fost numit în fruntea Cancelariei prezidențiale, după ce Băsescu a câștigat alegerile în 2004 și, la scurt timp, a fost numit ministru de Interne.

Între timp, celălalt pretendent la postul de premier, Cătălin Predoiu, își vede de treabă și se concentrează pe redactarea programului de guvernare, potrivit unor surse democrat-liberale. Acesta ar fi în continuare favorit pentru postul de premier, întrucât PDL ar fi decis, în forurile sale, înainte de fuziunea cu PNL, ca această funcție să meargă la Cătălin Predoiu.

Nu confirmă, nici nu infirmă

De altfel, întrebat dacă este interesat de șefia Cancelariei prezidențiale, Ungureanu a afirmat: „Nu confirm, dar nici nu infirm. Preşedintele Klaus Iohannis îşi va prezenta singur echipa. Voi fi aproape de el, indiferent de poziția mea”, a spus acesta.

EVZ a scris încă din 24 noiembrie că Mihai Răzvan Ungureanu ar putea fi șeful Cancelariei prezidențiale, cu câteva zile înainte ca Dan Mihalache să confirme că el va ocupa această poziție.

Duminică, președintele ales, Klaus Iohannis, a răspuns unei scrisori transmise de un grup de intelectuali din Grupul 22, în frunte cu Andrei Pleșu, care critica opțiunile sale pentru echipa de consilieri prezidențiali.

Iohannis i-a asigurat pe semnatarii scrisorii că „angajamentele” pe care și le-a asumat se vor reflecta în deciziile sale, inclusiv în ceea ce privește echipa de consilieri. Prin acest mesaj, președintele ales a vrut să închidă subiectul desemnării consilierilor prezidențiali, fără să însemne că va renunța la numele deja enunțate în presă, potrivit unor surse din PNL.

Doi pentru președinția PNL

În jurul datei de 17 decembrie, PNL va desemna, în ședința Biroului Politic Permanent al Camerei, noul copreședinte al partidului, care îi va lua locul lui Klaus Iohannis, după ce acesta va depune jurământul de învestire în funcția de președinte. Până acum, doi liberali și-au făcut publică intenția de a candida, Ludovic Orban și Teodor Atanasiu, acesta din urmă anunțându-și candidatura după ce Dan Motreanu și Eduard Hellvig au refuzat, în repetate rânduri, înscrierea în cursă.