Valeriu Gheorghiță a precizat că documentul va conține trei tipuri importante de informații: dovada de vaccinare, istoricul de trecere prin boală în ultimele 180 de zile sau un test negativ în ultimele 72 de ore.

Certificatul verde digital va înlesni libera circulație în Uniunea Europeană, dar acesta nu trebuie să ducă la discriminare între cetățenii UE, a spus Klaus Iohannis.

Scopul certificatului de vaccinare, care este valabil în întreaga UE, este de a înlesni călătoriile în UE. Polițiștii de frontieră nu mai trebuie să cunoască diferitele certificate emise în statele UE, ci pot verifica „statutul Corona” al unei persoane prin scanarea unui așa-numit cod QR. Pe lângă statele UE, și statele Schengen – Islanda, Norvegia, Liechtenstein și Elveția – doresc să recunoască certificatul UE.

Deocamdată, în fiecare țară din UE și din spațiul Schengen se aplică norme de intrare ușor diferite, de pildă în ceea ce privește condițiile de carantină și de testare. Totuși, statele UE trebuie să justifice aceste restricții la Bruxelles pe criterii strict științifice. Din acest motiv Parlamentul European a dorit să realizeze o libertate de călătorie uniformă pentru toți deținătorii de „certificat verde”.

Nu. Certificatele naționale privind vaccinările, vindecarea sau rezultatele testelor rămân în principiu valabile. Nici călătoriile în străinătate în UE nu depind de „certificatul verde”. Cu toate acestea, verificarea certificatelor naționale și, prin urmare, perioada de așteptare la punctele de trecere a frontierei poate dura ceva mai mult decât în cazul codurilor QR.

Prin urmare, se poate călători în UE și prin spațiul Schengen fără noile documente, dar aceasta poate însemna cerințe mai stricte în materie de testare sau de carantină.

Cât de sigure sunt certificatele și când vor avea codul QR

Fiecare țară va trebui să găsească propria soluție în ceea ce privește securitatea împotriva falsificării. Se are în vedere o platformă UE care să garanteze că autenticitatea poate fi verificată de oriunde. Datele cu caracter personal nu ar urma să fie stocate la nivel central, fiind accesibile doar pe certificatul digital sau pe cel tipărit. Codul QR nu face decât să confirme că datele de pe certificat sunt autentice și corespund titularului.

Introducerea codului QR este planificată pentru 1 iulie. Până atunci, toate țările care fac parte din proiect ar trebui să permită emiterea în format digital a acestuia. Persoanele care au fost deja vaccinate sau care s-au vindecat de noul virus înainte de introducerea vaccinului vor putea să își digitalizeze dovada la o dată ulterioară.