Cum mirosul transpirației tale îți poate indica problemele de sănătate pe care le ai

Cum mirosul transpirației tale îți poate indica problemele de sănătate pe care le ai Sursa: Pixabay

E adevărat că toată lumea transpiră – dar transpirația unora poate mirosi mult mai rău decât la alții. În unele cazuri, mirosul neplăcut poate fi un indiciu al unor probleme de sănătate subiacente.

Motivele unei transpirații urât mirositoare

Medicul generalist Sophie Newton explică ce vă poate transmite mirosul pe care îl emană corpul despre sănătatea dumneavoastră și cum să o combateți. „Mirosul corporal este un miros neplăcut cauzat de bacteriile de pe piele care descompun transpirația în acizi, începând la pubertate cu hormoni în creștere numiți androgeni. Sudoarea nu miroase și are o sarcină importantă de a ajuta la reglarea temperaturii, dar bacteriile o pot folosi ca teren de reproducere și atunci se formează mirosul”.

Potrivit Dr. Sophie, persoanele supraponderale sunt „mai probabil” să aibă un miros mai persistent. Persoanele supraponderale sau obeze pot avea pliuri la nivelul pielii, care sunt terenuri de reproducere pentru bacterii. Un studiu anterior a constatat că persoanele supraponderale au mai multe șanse de a avea un simț al mirosului slăbit în ​​comparație cu persoanele mai slabe. Acest lucru sugerează că oamenii care sunt mai mari sunt mai puțin probabil să observe când miros urât.

Dacă aveți diabet, o schimbare a mirosului corporal ar putea fi un semn al cetoacidozei asociate diabetului. Cetoacidoza diabetică, cunoscută și sub numele de DKA, este atunci când există o lipsă severă de insulină în organism. Aceasta înseamnă că organismul nu poate folosi zahărul pentru energie și începe să folosească grăsimi. Nivelurile ridicate de cetone fac ca sângele să devină acid și mirosul corporal să fie dulce.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sfaturile medicului

Persoanele care au boli hepatice pot emana un miros urât, spune dr. Sophie. Pacienții pot experimenta transpirație excesivă și un miros urât. Persoanele care au o boală cronică de rinichi pot avea un miros corporal care seamănă cu amoniacul. Acest lucru se datorează acumulării de toxine în organism.

Doctorul sugerează să folosiți un antiperspirant, mai degrabă decât un simplu deodorant care doar maschează mirosul. „Antiperspirantul reduce de fapt transpirația în exces”, spune ea. „Purtați fibre naturale, curate, care permit pielii să respire și limitați alimentele condimentate care îți pot modifica mirosul transpirației”, a adăugat ea potrivit The Sun.