De ce transpirăm mai mult. Când trebuie să ne îngrijorăm și să mergem la medic

De ce transpirăm mai mult. Când trebuie să ne îngrijorăm și să mergem la medic

Transpirația este considerată complet normală - transpirăm cu toții în moduri diferite și în locuri diferite. Dar, uneori, transpirația prea mare sau insuficiența transpirației poate fi problematică. Ce ar putea spune sudoarea ta despre sănătatea ta? Citește sfaturile experților.

Transpirația este normală dacă vă încălziți sau faceți exerciții fizice, dar unele persoane pot transpira excesiv și dacă nu fac nimic.

„Transpirăm deoarece sistemul nostru nervos autonom (ANS), care reglează procesele corpului, trimite mesaje către glandele sudoripare pentru a produce transpirație. Transpirația ajută la controlul temperaturii corpului prin răcire, prin evaporare. La persoanele care transpira mai mult, este posibil ca ANS-ul lor să trimită semnale de transpirație mai puternice. Un milion de britanici au hiperhidroză sau transpirație excesivă în cazul în care ANS trimite semnale către glandele sudoripare, chiar dacă corpul nu este prea încins”, a explicat medicul dermatolog Adam Friedmann, de la Stratum Clinics.

Persoanele care transpiră abundent, fără să facă prea mare efort, trebuie să știe că acest lucru se poate întâmpla din cauza stresului foarte mare și a unui dezechilibru major în viața cotidiană, între perioada activă și cea de pauză.

Ne puteți urmări și pe Google News

Boala tiroidiană și transporația

Specialiștii au găsit o legătură directă între anumite boli ale tiroidei și fenomenul transpirației abundente.

„Verificați dacă aveți probleme hormonale, cum ar fi creșterea sau reducerea funcției tiroidiene, o cauză frecventă a transpirației. Boala tiroidiană, problemele hormonale și unele medicamente, cum ar fi antidepresivele, pot provoca, de asemenea, hiperhidroză. Cu toate acestea, există câteva tratamente foarte bune pentru a controla acest lucru. a mai spus medicul Friedmann.

Anumite medicamente luate în tratarea unor boli diferite, poate duce la o transpirație colorată. Dacă vi se întâmplă acest lucru trebuie să să nu vă faceți probleme, și asta pentru că totul are la bază o reacție chimică. În anumite cazuri, transpirația poate fi urât mirositoare. Specialiștii susțin că acest fenomen poate apărea în cazul unor boli terminale.

„Acest lucru poate face transpirația să devină portocalie strălucitoare. Adesea, substanțele ingerate pot ajunge în transpirație, inclusiv medicamente și anumite produse alimentare, cum ar fi ardeiul iute, curry etc. Anumite probleme de sănătate, cum ar fi boala hepatică în stadiul final, emană o aromă neobișnuită de pe piele, care este probabil transmisă prin transpirație”, a mai explicat medicul Friedmann.

Transpirația prin stres

De ce transpirăm când suntem stresați? „Transpirația prin stres” diferă de transpirația legată de exerciții fizice sau temperatură?

„În general vorbind, rata în care transpirăm se bazează pe temperatura corpului nostru, astfel cu cât devenim mai fierbinți, cu atât suntem mai predispuși să transpirăm. Prin urmare, nu este de mirare că transpirăm atunci când facem exerciții fizice sau când suntem într-un climat cald”, a spus și dr. Victoria Whiteley.

Cu toate acestea, un alt factor cheie pentru transpirația excesivă sunt situațiile în care ne simțim emoționali sau anxioși - cum ar fi palmele transpirate în timpul unui interviu pentru un loc de muncă. În aceste cazuri, cel mai adesea hormonii noștri de stres sunt activați, ceea ce determină creșterea transpirației glandelor endocrine.

Și când mâncăm foarte cald, oamenii au tendința de a transpira. Explicația specialiștilor este una simplă.

„Mancarea fierbinte ne poate face sa transpiram. Intestinul conține mulți hormoni și alimente diferite pot provoca multe reacții diferite, inclusiv transpirație. Alimentele care stimulează eliberarea ridicată de insulină sau volumele mari de alimente consumate rapid pot, de asemenea, să facă oamenii să transpire. Cu toate acestea, lucrurile care fac să transpire o persoană ar putea să nu transpire neapărat pe altcineva - astfel de reacții alimentare pot fi foarte individuale.

Transpirația de la alcool

Doctorul Victoria Whiteley a precizat că în lumea medicală există și oameni care transpiră după ce au băut o cantitate însemnată de alcool.

„Transpirația de mahmureală este o combinație legată de mai multe procese, și variază în funcție de la individ la individ. Etanolul (alcoolul) este o otravă și o cantitate excesivă determină ficatul să lucreze foarte mult pentru a-l detoxifica. Acest lucru poate produce o reacție de tip stres. De asemenea, etanolul conține o mulțime de calorii, de multe ori făcând oamenii mai activi - iar mahmureala înseamnă că oamenii au adesea un nivel scăzut de zahăr din sânge, exact când ficatul este ocupat și nu poate produce și elibera zahăr nou. În plus, etanolul acționează ca un diuretic și astfel oamenii adesea merg să doarmă deshidratați - doar pentru a se trezi și a bea prea multă apă pentru a compensa”, a mai spus medicul.