Evenimentul Zilei > Social > Pericol de moarte pentru milioane. Boala ignorată de toți duce la cancer
Pericol de moarte pentru milioane. Boala ignorată de toți duce la cancer

Pericol de moarte pentru milioane. Boala ignorată de toți duce la cancer

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș, a vorbit despre cele mai frecvente cauze ale cancerului de ficat, deseori ușor trecute cu vederea. Una dintre aceste cauze este steatoza hepatică, sau ficatul gras, de care suferă din ce în ce mai mulți români

Adrian Streinu-Cercel, medicul infecționist atrage atenția asupra unei afecțiuni, aparent banală, cu care sunt diagnosticați din ce în ce mai mulți oameni – steatoza hepatică – sau ficatul gras. Boala este cauzată de obezitate dar și de consum de alcool și de fumat.

„De când cu noile moleculele direct active, constatăm că se schimbă tabloul general al afecțiunilor hepatice. În momentul de față, vorbim de modificări non-virale, la nivelul ficatului, adică ficatul gras non-alcoolic și alcoolic. Alcoolul se metabolizează la nivelul ficatului si atrage încărcarea grăsoasă a ficatului, Chiar dacă virurusul hepatitic B stă și doarme și nu face prea multe stricăciuni care să conducă la apariția fibrozei și noi insiropăm ficatul cu alcool și mai și fumăm, se produce în ficat acid lactic. Acidul lactic pârlește și creează necroză locală. Încet-încet poate să apară și cancerul hepatic,” a punctat prof. Streinu-Cercel, potrivit doctorulzilei.ro.

Ficatul gras se întâlnește la cei care sunt băutori, dar exista si ficatul gras nealcoolic la cei care nu sunt obișnuiți cu alcoolul.

Ficatul gras nealcoolic secundar vine din unele boli. Acele boli induc si steatoza hepatica. Dar sunt si unele medicamente care au ca efect nedorit încărcarea grasă a celulelor ficatului. Aceste medicamente ce pot duce la ficatul gras sunt pe baza de cortizon (recomandate în reumatismele inflamatorii), betablocantele administrate în hipertensiune, medicamente prescrise în tulburările de ritm ale inimii, dar si medicamente împotriva depresiei.

Cei diagnosticați cu ficat gras primesc de la doctori următoarele recomandări pentru a lupta cu boala: schimbarea stilului de viața, eliminarea câtorva kilograme suplimentare, evitarea sedentarismului si a unor alimente.

 

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: