Persoanele singure miros diferit. Cum miros cei care consumă carne
- Daniel Teodoreanu
- 3 iulie 2021, 10:01
Există o multitudine de informații psihologice și biologice stocate în mirosul pe care îl emană corpul nostru, dar din anumite motive alegem să le ignorăm conform studiilor care, printre altele, arată şi că persoanele singure miros diferit.
Regele Ludovic al XIV-lea al Franței era obsedat de parfum. Florile împodobeau fiecare cameră din Versailles, mobilierul și fântânile erau stropite cu parfum, iar vizitatorii erau stropiţi cu parfum înainte de a intra în palat. Fie că igiena personală nu era la înălțimea standardelor la care ne-am putea aștepta astăzi sau pur și simplu îi plăcea să se joace cu parfum, Louis a înțeles că mirosul este important.
Cine preferă carnea miroase mai frumos
Mirosul nostru corporal poate dezvălui detalii despre sănătatea noastră, cum ar fi prezența bolilor (holera miroase a diabet zaharat și acut, precum merele putrede). „Poate dezvălui și informații despre dieta noastră. Există câteva studii care sunt în contradicție, dar grupul meu a constatat că, cu cât consumi mai multă carne, cu atât mai plăcut miroase corpul nostru”, spune Mehmet Mahmut, psiholog care cercetează rolul mirosurilor în relaţii la Universitatea Macquarie, Australia.
Bărbații consideră mirosul corpului femeilor mai plăcut și mai atractiv în timpul fazei foliculare a ciclului menstrual, când femeile sunt cele mai fertile și mai puțin plăcut și atractiv în timpul menstruației. Acest lucru ar fi putut fi util strămoșilor noștri antici pentru a detecta candidații buni pentru reproducere, sugerează autorii lucrării. Se mai arată şi că nivelul de testosteron al bărbaților ar putea îmbunătăți și parfumul lor.
Deși se poate schimba în funcție de dieta și sănătatea noastră, multe dintre cele ce fac mirosul nostru unic sunt determinate de genetică. Mirosul corpului nostru este suficient de specific, iar simțul mirosului este suficient de precis încât oamenii pot împerechea tricourile transpirate ale gemenilor dintr-un grup de tricouri ale străinilor.
Genele influențează modul în care mirosim
„Acest lucru este important, deoarece arată că genele influențează modul în care mirosim. Așadar, am putea fi capabili să detectăm informații genetice despre alte persoane prin mirosul lor”, spune Agnieszka Sorokowska, psihologă și expertă în olfacție umană la Universitatea din Wroclaw (Polonia).
Alegem produse cosmetice care se potrivesc preferințelor noastre de miros determinate genetic. Sorokowska și colegii ei au arătat că este posibil să se facă evaluări ale personalității cuiva pe baza alegerii parfumurilor. Aceasta sugerează că oaspeții lui Ludovic al XIV-lea ar fi putut afla câte ceva despre rege adulmecând aerul la sosire.
Toate aceste informații se află în mirosul corpului, dar ne sunt utile? Într-un studiu, femeilor li s-au dat tricouri purtate de bărbați aleşi la întâmplare și li s-a cerut să descrie cât de plăcut era mirosul. Ordinea preferințelor a urmat același tipar şi a ţinut cont de antigenul leucocitar uman (HLA).
HLA este un grup de proteine care ajută sistemul nostru imunitar să identifice celulele care ne aparțin și celulele care provin de la ceva sau de la altcineva. Complexul genetic care codifică HLA, numit MHC, codifică și alte proteine utilizate în răspunsul nostru imunitar și este util ca o scurtătură pentru oamenii de știință, pentru a vedea ce fel de protecții poate oferi sistemul nostru imunitar.
Partener cu profil imunitar diferit genetic
Dacă ai un partener cu profil imunitar diferit genetic, atunci copiii rezultaţi vor avea o rezistență mai bună la agenți patogeni. Asta indică Agnieszka Sorokowska. Profilul HLA este foarte probabil să fie diferit de al celorlalţi. Din punctul de vedere al geneticii, este un avantaj să ai un copil cu cineva care are un profil HLA diferit. „Dacă aveți un partener care este genetic diferit în ceea ce privește mirosul corpului și profilul imunitar, atunci copiii dumneavoastră vor avea o rezistență mai bună la agenții patogeni”, a completat Sorokowska.
Femeile incluse în studiu au ales mai întâi tricourile purtate de bărbații cu cel mai diferit profil HLA. Astfel, au reușit să identifice bărbații și au preferat bărbații cu cea mai bună potrivire în ceea ce privește genetica sistemului imunitar. Nu știau că asta făceau conform unui tipar studiat.
Oamenii folosesc informații genetice ascunse în mirosul corpului pentru a-și alege partenerii? Se pare că nu. S-ar putea să avem o preferință pentru anumite mirosuri și ar putea exista un motiv genetic pentru asta, dar nu acționăm asupra mirosurilor atunci când alegem cu cine ne căsătorim.
„Dar, deși HLA nu influențează alegerile, influențează bunăstarea sexuală”, spune Sorokowska. Persoanele cu anosmie congenitală (pierderea simțului mirosului) au rezultate mai slabe în relație. Asta arată Mahmut într-un studiu realizat cu Ilona Croy la Universitatea din Dresda, Germania. Cuplurile care aveau diferențe mari de HLA – se presupune că alegerile au fost întâmplătoare – au avut cele mai ridicate niveluri de satisfacție sexuală și cele mai ridicate niveluri de dorință de a avea copii. Această legătură a fost prezentă mai accentuat la femei.
Femeile care au avut bărbați cu HLA asemănător au raportat mai multă nemulțumire sexuală și dorință mai mică de a avea copii. Deși când se iau în considerare dovezile din mai multe studii, este posibil ca efectul să nu fie concludent. Pentru biologii evoluționişti, accentul pe alegerea femeilor are sens.
Deciziile de la întâlniri au legătură cu mirosul?
În natură, femelele tind să aleagă bărbații, deoarece mama este cea care investește cel mai mult în creșterea copiilor și, prin urmare, are cel mai mult de pierdut din împerecherea cu un bărbat genetic inferior. Femeia trebuie să aibă discernământ în alegerea sa, așa caută indicii privind calitatea unui bărbat. Acesta este motivul pentru care bărbații sunt adesea plini de culoare, interpretează dansuri, cântă sau oferă cadouri în natură. Trebuie să dovedească calitatea genetică.
Nu sunt clare dovezile care susțin ideea că putem lua decizii bune legate de întâlniri doar bazându-ne pe miros. Am putea spune că preferăm ceva, dar în practică s-ar părea că nu facem alegeri pe baza acestei preferințe. Un motiv ar putea fi faptul că scenariile din viața reală sunt prea complexe pentru a utiliza cu precizie informațiile despre miros.
Celelalte simțuri ale noastre pot distorsiona informațiile pe care le preluăm din miros. Mehmet Mahmut declară că am petrecut zeci de mii de ani deghizând ceea ce mirosim. Într-un alt studiu, femeile căsătorite au adus tricourile soțului, iar femeile singure au adus tricoul unui prieten de ocazie și acestea au fost amestecate cu mai multe tricouri de la bărbați aleşi la întâmplare.
„Au ajuns femeile cu partener să se cupleze cu cineva al cărui miros corporal a fost preferat faţă de alte mirosuri?”, a fost o întrebare formulată de Mahmut. „Nu neapărat. Nu au existat dovezi copleșitoare care ar fi pus partenerul lor pe primul loc”, a precizat el. În acest caz, femeile nu au ales un soț care să aibă parfumul corporal care mirosea cel mai bine pentru ei.
Într-un studiu separat realizat de Mahmut, parfumul străinilor mirosea și mai puternic decât parfumul bărbaților căsătoriți. El speculează că acest lucru s-ar putea datora faptului că „există unele dovezi ale unei corelații între nivelurile ridicate de testosteron și miros corporal mai puternic. Știm că există o asociere între reducerea testosteronului și îmbătrânire, ceea ce s-ar putea datora lucrurilor care se întâmplă la bărbatul căsătorit: viața pe măsură ce depășește 40 de ani, prioritizarea copiilor și lucruri de genul acesta.
Bărbații care au relații și, cu atât mai mult, cei care au avut copii, au testosteron mai scăzut. Deci, știm că oferim informații despre calitatea noastră reproductivă în mirosul corporal și știm că o putem detecta, dar nu acționăm în funcție de aceasta. „Dacă singurul tău interes este să găsești un partener cu gene bune, atunci ar trebui să fii atent la mirosul lor. Dar pentru majoritatea oamenilor nu este cel mai important lucru și majoritatea oamenilor nu o fac”, spune Sorokowska, conform BBC.