Evenimentul Zilei > Politica > Cum le poate sări definitiv muștarul liberalilor. Cioloș face Guvern paralel
Cum le poate sări definitiv muștarul liberalilor.  Cioloș face Guvern paralel

Cum le poate sări definitiv muștarul liberalilor. Cioloș face Guvern paralel

Liderul PLUS, partid neparlamentar, care a obținut locuri în Parlamentul European în alianță cu USR, a devenit tot mai ofensiv.

Dacian Cioloș aruncă săgeți în mănuși de catifea către USR, dar și către PNL și stă ca un periscop, să vegheze drumul lor și să dea o mână de ajutor la debarcarea lui Dan Barna.

În ceea ce-i privește pe liberali, Cioloș a anunțat că va forma un Guvern din umbră care va face placaj om la om. Nu că nu ar avea încredere în liberali, doar să le semnaleze derapajele. Mai mult, Cioloș ar vrea să-l răstoarne pe Emil Boc, iar asta i-ar putea enerva foarte tare pe oamenii lui Ludovic Orban.

Dacian Cioloș a vorbit ieri, după Consiliul Național al PLUS care a avut loc în Cluj-Napoca, despre fuziunea cu USR, pentru că, spune el, trei sferturi din membrii formațiunii pe care o conduce vor o clarificare, vor să știe dacă e albă sau neagră, dacă va exista sau nu o continuare a Alianței.

Liderul PLUS nu ascunde că în cele două partide sunt mai multe grupări „care cred că trebuie puse împreună și nu trebuie amplificat confilictul dintre ele”. Colaborarea nu pare să exceleze din moment ce s-a decis în forul de conducere al PLUS să trimită partenerilor o scrisoare deschisă în care să se arate „că se vrea continuarea Alianței pentru alegerile locale și parlamentare de anul viitor, precum și transformarea acesteia, la un moment dat, într-o fuziune a celor două partide”.

S-a suit în dealul Clujului să-i dea un brânci lui Boc

În timp ce în spațiul public se discută despre necesitatea unificării Dreptei, fostul premier tehnocrat o ia pe cont propriu și anunță formarea unui Guvern din umbră. „Trebuie să avem o formulă executivă care să ne permită să urmărim deciziile pe care le ia Guvernul în funcție în momentul de față, să venim cu ideile noastre de îmbunătățire și să ne pregătim de guvernare”, a afirmat Cioloș.

Acesta a adăugat că va exista și un program de guvernare propriu. Și pentru USR, liderul PLUS are câteva condiții legate de pregătirea alegerilor locale. Spune că până la finalul lunii februarie trebuie să stabilească lista de candidați a Alianței. Sau a partidului care va rezulta din fuziunea care se pregătește.

Unul dintre obiective este câștigarea alegerilor în orașele mari, de exemplu în Cluj Napoca, unde este primar Emil Boc, pe care Cioloș îl consideră un primar bun, doar că ei pot da altul și mai bun: „Clujul s-a dezvoltat foarte bine, e un model pentru alte orașe. Noi credem că poate obține rezultate mai bune. Succesul pe care îl are vine și cu anumite neajunsuri legate și de circulație, de riscul de poluare, de aglomerația pe care o vedem în oraș. O să venim cu un program și un candidat”.

Actual europarlamentar, lider al Renew Europe, al treilea grup politic din Parlamentul European, Cioloș vrea să candideze la alegerile parlamentare pentru că proiectul lui politic este îndreptat spre România „și vreau să contribui la construcția politică”.

Întrebat cum se va descurca cu timpul, având în vedere și funcția europeană pe care o are și care îl solicită, Cioloș a spus: „La Bruxelles stau trei zile, când mă întorc voi fi prezent de dimineața până seara în țară”.

Partid mic plus pretenții mari

După ce a ratat intrarea în turul doi al alegerilor prezidențiale, Dan Barna a evitat demisia, dar a cerut membrilor USR un vot de reconfirmare. Timp de 5 zile, de vineri până miercuri la prânz, useriștii răspund la întrebarea: „Sunteți de acord cu demisia lui Dan Barna?” Pe majoritatea dintre ei îi interesează prea puțin acest aspect și consideră procedura inutilă.

Ei spun că Dan Barna ar fi trebuit să-și asume rezultatul și să aleagă între demisie și un plan de măsuri. Liderii la vârf ai USR sunt mai degrabă vigilenți la manevrele lui Dacian Cioloș, care una spune și alta face. PLUS nu vrea fuziune, ci conducere unică, candidați și vot egal în alianța cu USR, ceea ce înseamnă fuziune, dar ei nu vor această formulă. „Să vină să se înscrie în USR toți din PLUS și terminăm povestea”, ne-a declarat o sursă politică din partidul lui Barna.

Barna și-a învins și aroganța


Dan Barna s-a întâlnit cu Florin Piersic pe aeroportul din Cluj și i-a cerut un autograf. Liderul USR a interpretat cu umor și autoironie întâlnirea cu marele actor.
„Acum, că am ieșit din logica de campanie, am din nou ocazia să mă bucur fără grijă de întâmplările simpatice ale câte unei zile.

Am avut bucuria să îl întâlnesc în aeroport în Cluj pe Florin Piersic. Nu ne cunoșteam, dar toate întâmplările ultimelor luni l-au făcut să-mi vorbească, cu căldura și energia lui inegalabile despre încredere, despre viitor și despre mult suflet.
A fost un autentic sentiment de bine, pentru care i-am mulțumit și da, chiar i-am cerut un autograf pe agendă”, a scris Dan Barna pe Facebook.