Evenimentul Zilei > Social > Cum funcționează vaccinurile anti-COVID. Explicațiile unui specialist în sănătate publică
Cum funcționează vaccinurile anti-COVID. Explicațiile unui specialist în sănătate publică

Cum funcționează vaccinurile anti-COVID. Explicațiile unui specialist în sănătate publică

Vaccinurile Pfizer și Moderna conține doar bucățelele de ARN care conțin informațiile cu privire la proteina care ajută virusul să intre în celulele organismului, dar nu și virusul.

Profesorul Răzvan Cherecheș, specialist în sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a explicat, într-o postare pe Facebook, cum funcționează cele două vaccinuri BioNtech–Pfizer și Moderna și de ce sunt eficiente în combaterea noului coronavirus.

„Am primit mai multe întrebări despre cum funcționează vaccinul cu ARN mesager a celor de la Pfizer și Moderna – încerc în continuare să explic cât mai simplu. Ssistemul nostru imun abordează orice corp străin intră în organism. Dacă organismul nostru întâlnește o proteină, un virus sau o bacterie pe care nu o recunoaște, lansează un atac. Dacă se luptă cu un virus, are nevoie de timp pentru a lansa un atac complet. Trebuie să își dea seama care parte a virusului o poate ataca și să pornească producția de arme ca să atace partea respective. Asta poate să ia câteva zile. Între timp, virusul se extinde și se înmulțește”, a scris specialistul în sănătate publică în postarea de pe Facebook.

Potrivit spuselor sale, odată ce sistemul imunitar a învins virusul, păstrează informațiile despre caracteristicile sale și le folosește, ulterior, de fiecare dată când organismal intră în contact cu acesta.

„Sistemul nostru imun are niște celule de memorie care, dacă întâlnesc din nou același virus, anunță «l-am mai văzut pe ticălosul ăsta». Sistemul nostru imun folosește experiența anterioară pentru a distruge virusul înainte să ne îmbolnăvească. Virusul COVID are o proteină pe exterior care îl ajută să intre mai ușor în celulele noastre (îl face mai infecțios). Această proteină îl face pe COVID să fie un ticălos și mai mare – este o proteină ticăloasă. Virusul are ARN – informația genetică care codează toată activitatea virusului”, a mai scris Răzvan Cherecheș.

El a adăugat că cercetătorii au decodat ARN-ul SARS CoV-2 și au descoperit cum se produce proteina ucigașă și au folosit aceste informații la crearea noului vaccin împotriva SARS CoV-2.

„Vaccinul Pfizer și Moderna conține doar bucățelele de ARN care conțin instrucțiunile de producție pentru proteina ticăloasă. Deci nu ne putem infecta de la vaccin, pentru că nu conține virusul. Odată vaccinați, celulele noastre primesc bucățelele de ARN cu instrucțiuni de producție și spun «ok, hai să producem». Odată ce proteinele ticăloase au fost produse, segmentele de ARN sunt distruse (ca instrucțiunile de asamblare de la IKEA – nu mai ai nevoie de ele după ce ai asamblat dulapul).

Cum funcționează vaccinul

Astfel, celulele noastre produc o mulțime de proteină ticăloasă (care nu are un virus în apropiere, pe care să îl ajute să intre în celule). Sistemul nostru imun vede proteinele ticăloase plutind fără direcție și zice «ce naiba e asta?» și începe să atace proteinele. Cum le întâlnește prima dată, are nevoie de câteva zile ca să declanșeze un atac complet”, a mai spus specialistul în sănătate publică.

În acest context, el a arătat că febra, frisoanele, durerile musculare sunt doar semnele exterioare ale atacului sistemului nostru imun asupra proteinelor ticăloase, iar după ce le distrug, acestea țin minte exact cum le distrug.

„După ce sistemul nostru imun a distrus toate proteinele ticăloase, celulele de memorie țin minte exact cum se distrug. În acest punct, nu a mai rămas nimic din vaccin – doar amintirea celulelor de memorie a felului exact în care se distrug proteinele ticăloase. La un moment dat, un virus COVID intră în organismul nostrum. Sistemul nostru imun nu l-a văzut până acum, dar cum virusul este învelit în proteina ticăloasă, sistemul nostru imun zice «no bine, iar ai venit, ticăloasă ce ești? mori, disperato, mori!». Sistemul nostru imun lansează imediat un atac eficient (celulele de memorie știu exact cum trebuie procedat) și distrug proteinele și virusul, înainte ca acesta să aibă timp să se reproducă. Felicitări, ești protejat de COVID-19!”, a încheiat Răzvan Cherecheș în postarea de pe Facebook.