Evenimentul Zilei > International > Cum e posibil: Navă de război americană, pe mâna piraților! Care e adevăratul motiv
Cum e posibil: Navă de război americană, pe mâna piraților! Care e adevăratul motiv

Cum e posibil: Navă de război americană, pe mâna piraților! Care e adevăratul motiv

Jolly Roger, cunoscutul steag din filmele cu pirați, a fluturat săptămâna aceasta pe catargul distrugătorului USS Kidd. Nava se întorcea din operațiuni la baza sa din Washington.

În spațiul anglo-saxon, steagul piraților, un cap de mort pe fond negru, având diverse reprezentări, este cunoscut sub denumirea de Jolly Roger.

O fotografie a marinei americane arată steagul piraților, arborat alături de drapelul Statelor Unite, de distrugătorul USS Kidd, în timp ce nava revenea în portul bazei navale din Everett din Washington, după ce a participat în zona de operațiuni a flotei a 4-a, în Pacificul de est și în Caraibe.

Deși steagul cu craniul și oasele încrucișate au fost inițial asociat cu pirateria, echipajele de pe submarine au adoptat temutul steag în timpul primului Război Mondial, când submarinul britanic HMS E-9 a arborat Jolly Roger după ce a scufundat crucișătorului german Hela.

Ulterior, Royal Navy a făcut din arborarea steagului piraților o tradiție care s-a răspândit de-a lungul anilor în Marea Britanie. Ridicarea steagului simboliza în general succesul unei patrule, a unei misiuni, nu neapărat scufundarea unei nave inamice.

În 2017, marina americană a postat o fotografie a submarinului de atac din clasa Seawolf, USS Jimmy Carter, tranzitând Canalul Hood în timp ce se întorcea la baza navală Kitsap-Bangor. În fotografia marinei, se poate vedea  steagul Jolly Roger.

Distrugătorul a fost trimis, în luna aprilie ca forță de sprijin pentru operațiunile antidrog.

La un moment dat, acesta a asistat Garda de Coastă americană pentru a intercepta 805 kg de cocaină în valoare de aproximativ 30 de milioane de dolari, a anunțat marina americană.

Dar nu acesta este motivul pentru care nava de război americană arborează steagul piraților.

Primul USS Kidd (DD-661) a fost un distrugător din clasa Fletcher, care purta numele contraamiralului Isaac Kidd, care a fost ucis la bordul cuirasatului USS Arizona în timpul atacului japonez asupra bazei  Pearl Harbor din 7 decembrie 1941.

Contraamiralul a purtat porecla „Cap” – o referință la piratul scoțian „Captain” William Kidd – când a trecut prin Academia Navală a SUA.

Echipajul primului USS Kidd, care a intrat în serviciu în 1943, l-a adoptat pe pirat ca mascotă a navei.

În timpul primei misiuni a lui USS Kidd, echipajul a arborat steagul Jolly Roger cu permisiunea văduvei amiralului, Inez Kidd, care i-a convins pe șefii ierarhici să permită acest lucru.

Ulterior, echipajul distrugătorului USS Kidd a devenit cunoscut sub numele de „Pirații din Pacific”.

USS Kidd este singura navă de suprafață a US Navy autorizată să arboreze steagul piraților.

Distrugătorul din clasa Arleigh Burke USS Kidd (DDG-100), comandat în 2007, este a treia navă care poartă acest nume și „continuă tradiția acestei moșteniri arborând steagul Jolly Roger cu mândrie și distincție”, potrivit marinei americane.

După cum notează Task & Purpose, fotografia din această săptămână a lui USS Kidd care arborează steagul piraților vine la câteva luni după ce Pentagonul a emis o notă care restricționează arborarea anumitor tipuri de steaguri.

Un purtător de cuvânt al flotei a 3-a a declarat pentru Business Insider că „Jolly Roger servește drept pavilion de unitate pentru USS Kidd (DDG-100)”, adăugând că echipajul  este „autorizat în mod specific” să-l arboreze.

Foto: Tribuna Românească

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: