Evenimentul Zilei > International > Cum ajung caii de la ferma lui Lenin să fie călăriți de Kim Jong Un
Cum ajung caii de la ferma lui Lenin să fie călăriți de Kim Jong Un

Cum ajung caii de la ferma lui Lenin să fie călăriți de Kim Jong Un

Liderul de la Phenian a făcut o pasiune pentru caii rusești, mai ales pentru cei din specia de trăpași Orlov, crescuți lângă Moscova.

Într-o dimineață friguroasă de aprilie, în 2019, patru bărbați nord-coreeni au sosit la crescătoria de cai Verona din Rubliovka, zonă rezidențială din suburbia Moscovei.

Căutau un ponei galez alb pentru fiul liderului lor suprem, Kim Jong Un. Au ales-o pe Sansa, o mânză de trei ani cu multe premii obținute în Rusia.

„Unul dintre bărbați, un jokeu, a făcut mai multe ture, și a fost vândută pe loc. A numit-o «dulceață»”, spune directoarei Veronei, Maria Muraveynik, citată de Moscow Times.

Câteva luni mai târziu, același grup a vizitat crescătoria de cai vecină, numită Ferma 1, întemeiată de Lenin însuși, și cunoscută pentru că aici se cresc cei ai faimoși cai din Rusia, trăpașii Orlov.

Aceasta este o rasă creată la sfârșitul secolului XVIII de către nobilul rus Alexei Orlov.

Nord-coreenii au cumpărat de la Ferma 1 doi cai albi – Drujba și Dubrovnik – pentru 1,5 milioane de ruble (22.000 de euro).

Sancțiunile impuse de ONU Coreei de Nord nu interzic exportul de cai sau alte animale vii.

Caii au o mare simbolistică în mitologia și cultura politică nord-coreeană. De exemplu, Holima, un cal mitologic înaripat, are statui în numeroase orașe ale Coreei de Nord și apare pe bancnote sau timbre.

Anul trecut, Kim Jong Un a fost fotografiat călare pe un armăsar alb în vârful muntelui sfânt Paektu.

Maria Andreeva, directoarea agenției logistice pentru cai Gandicap, spune că a recunoscut imediat animalul ca fiind un trăpaș Orlov, la exportul căruia a contribuit în 2015.

Istoricul olandez Casper van der Teen, specializat în istoria Coreei de Nord, a declarat pentru Moscow Times că imaginea cu Kim călare pe armăsarul alb a avut drept scop cultivarea pentru liderul de la Phenian a unei imagini apropiate de cea a bunicului său, Kim Ir Sen, care a fost văzut ca un zeu.

„În memoriile sale, Kim Ir Sen vorbește despre un cal alb ca despre cel mai fidel prieten și aliat în timpul revoluției coreene”, spune Van der Teen.

Igor Gerștanski, de 65 de ani, un crescător de cai veteran și șef de vânzări la Ferma 1, afirmă că lucrează cu nord-coreenii „din anii 1990”, iar cooperarea s-a dezvoltat în ultimii trei ani.

Ferma 1 a vândut șase trăpași Orlov în Coreea de Nord, din 2017 încoace.

Potrivit datelor vamale date publicității de publicația sud-coreeană NK News, doar în 2019, Rusia a exportat în Coreea de Nord 12 cai și ponei în valoare de peste 70.000 de euro.