Cum a schimbat o pilulă viaţa româncelor

Cum a schimbat o pilulă viaţa româncelor

După cinci decenii de la descoperirea anticoncepţionalelor, medici, psihologi şi vedete vorbesc despre impactul pe care l-au avut aceste pastile asupra vieţii femeilor din întreaga lume.

În anii '60, puţini erau cei care şi-ar fi imaginat că, pe lista celor mai importante descoperiri ale secolului XX, se va afla şi pilula inventată de Bayer Schering Pharma. După cinci decenii în care zeci de milioane de femei din întreaga lume au apelat la pilulele contraceptive, medici, psihologi, celebrităţi, dar şi femei obişnuite din România vorbesc despre "revoluţia" care a început în 1960, în SUA.

Contrabandă în pieţe

Bayer Schering Pharma a inventat pilula contraceptivă în 1960, iar în SUA aveau acces la ea doar femeile căsătorite care veneau la medic împreună cu soţul. Cincisprezece ani mai târziu, informaţii despre contracepţia orală au ajuns şi în zona de vest a României.

"Un anumit segment al populaţiei, oameni educaţi şi cu relaţii în străinătate, ştia de existenţa pilulei şi înainte de 1989 şi chiar şi-o procura, cu greutate şi cu riscurile aferente. Legal s-a dat voie la folosirea pilulei în '90, de când a început şi un proces de schimbare a mentalităţii, dar care a mers foarte lent, astfel că abia acum putem vorbi despre o revoluţie contraceptivă în România", explică psihologul Aurora Liiceanu.

În anii '80, în pieţele din Timişoara sau Arad, ţigăncile vindeau pilule la negru, strigând "Antibebi" sau "pilula" şi abordând fiecare femeie. "Se vindeau la folie. Niciodată nu am înţeles cum le procurau, din Serbia sau din Ungaria, aşa cum se aduceau Vegeta, ţigări «Superfilter» sau ceasuri electronice. Era şi comic cum strigau pirandele «bateria, Antibebi», pentru că vindeau, evident, mai multe produse", îşi aminteşte o timişoreancă.

Gerovital contra anticoncepţionale

O doamnă mai în vârstă mărturiseşte cum a adus în ţară, după o vacanţă în fosta Iugoslavie, contraceptive ascunse în tivul hainei: "Era în 1967, în prima vacanţă după ce am terminat facultatea. Am fost la mare la Dubrovnik, am vândut produse Gerovital şi de toţi banii am cumpărat anticoncepţionale. Am stat o noapte întreagă să cos, una după alta, foliile cu pilule în tivul juponului fustei pe care am îmbrăcat-o la întoarcere", spune femeia.

Din fericire, femeia a găsit în Timişoara şi un medic care i-a explicat cum să le folosească: "Marele avantaj în fosta Iugoslavie era că aceste pilule se vindeau la liber. La noi mureau tinerele încercând prin cele mai stranii şi dureroase metode să avorteze. Am avut prietene care au suferit şi chiar şi-au pierdut viaţa încercând să avorteze".

"Am putut alege momentul în care să fac un copil"

"Se spune că lumea s-a schimbat cel mai mult în ultimii 50 de ani. Pilula intră fără îndoială în acest timp ca o schimbare cu efecte incredibile pentru viaţa femeilor şi a bărbaţilor. Pilula i-a conferit femeii libertatea de care avea nevoie, dar şi responsabilitate în privinţa planificării familiale. Astfel, femeia poate avea o carieră şi îşi poate organiza viaţa mult mai bine, însă dincolo de acestea, este remarcabil faptul că femeia şi-a obţinut această independenţă şi autonomie psihologică. Cu ajutorul pilulei, femeile au putut, în sfârşit, să aibă o atitudine lucidă faţă de viaţă. Pilula le-a dat posibilitatea femeilor să se educe, să se dezvolte", susţine Aurora Liiceanu.

La rândul ei, cântăreaţa Dana Nălbaru spune că este exemplul viu al modului în care viaţa femeilor a fost schimbată de descoperirea anticoncepţionalelor.

"Datorită pilulei am putut alege momentul în care să fac un copil. Venirea pe lume a Sofiei a fost un moment ales: aveam deja o carieră împlinită, iar faptul că am hotărât eu cu mine însămi să am un copil la 30 de ani, când eram realmente pregătită să devin mamă, a fost un lucru extraordinar. Sofia e un copil vesel, care trăieşte într-o familie veselă. Dacă o făceam la 25 de ani, când nu eram pregătită, nimic nu ar fi fost la fel. Fără pilulă ar fi fost un chin să mă gândesc tot timpul ce fac dacă rămân însărcinată", povesteşte artista.

Lipsă de informare

Pe de altă parte, medicii atrag atenţia că, deşi jumătate din populaţia feminină a României apelează la contraceptive, există şi cazuri uluitoare de ignoranţă.

Spre exemplu, specialiştii amintesc de cazul unei femei care, după ce medicul i-a prescris anticoncepţionale, i-a spus acestuia că nu s-a simţit bine de la ele, dar că, pentru a se feri de sarcină, i-a dat restul pastilelor soţului ei.

"Există oameni care nu ştiu că pilula poate fi folosită de femeie pe toată durata vieţii ei fertile, fără să aibă vreun efect negativ asupra vieţii ei", spune dr. Doina Bold, specialist în medicina de familie, adăugând că fertilitatea femeii e pur şi simplu conservată pe durata folosirii pilulelor contraceptive.

PROGRAM NAŢIONAL

Contraceptive gratis pentru eleve, studente, şomere

În România, în toate reşedinţele de judeţ şi nu numai există cabinete în reţeaua publică de sănătate. Oricine se poate adresa acestora, fără trimitere de la medicul de familie, pentru a beneficia de consiliere gratuită, însă pot primi contraceptive gratuite doar anumite categorii sociale: elevele, studentele, şomerele şi persoanele fără venituri.

Celelalte însă pot să-şi achiziţioneze pilulele pe baza reţetei primite. În acest moment, stocurile de contraceptive orale au fost însă epuizate, fiind în desfăşurare procedurile de licitaţie pentru un nou contraceptiv oral, derulate de Ministerul Sănătăţii.

"Singurele contraceptive care se găsesc în cabinete în prezent sunt prezervativele, contraceptivele injectabile şi steriletele", precizează dr. Cristiana Bîrladeanu, preşedinte al Asociaţiei de Planificare Familială din România.

Ea spune că deşi există încă un mare procent de persoane care nu accesează metode moderne de contracepţie, din ce în ce mai multe femei vin la cabinete însoţite de partenerii lor.

Ne puteți urmări și pe Google News