Înaintea Mondialului din 1970, naționala României, condusă de Angelo Niculescu, a susținut câteva partide amicale în Brazilia și în Argentina. În timpul meciurilor-test, Mircea Lucescu, în vârstă de 24 de ani la acea vreme, a fost remarcat de gruparea braziliană Fluminense, potrivit Fanatik.ro.

Calitățile de jucător ale românului i-au eclipsat pe reprezentanții clublui din „Țara Cafelei”, iar la acea vreme Fluminense domina campionatul intern. Însă, Mircea Lucescu nu a putut să ajungă la această echipă, din cauza regimului comunist.

Nu vreau să mai amintesc de nimic, nu mai dau nicio declarație ca să zică unii că mă laud, că așa invidioși sunt aici, la noi, n-am văzut așa ceva, îi omoară succesul altora și spun tot felul de minciuni după aia.

N-am fost eu atât de bun, dar uite că a apărut oferta aia, au trimis-o pentru șeful delegației noastre la Mondialul din Mexic, Mircea Angelescu, președintele FRF, dar și Ministerul Afacerilor Externe din România a primit o scrisoare oficială din Brazilia, de la Fluminense”, a spus Mircea Lucescu, pentru Fanatik.ro.

De asemenea, acest episod a fost rememorat de Mircea Lucescu și în vremea în care era antrenorul lui Șahtior Donețk. În urmă cu patru ani, a avut loc „amicalul” Fluminense – Șahtior 1-1, la Florida Cup.

În mai 1970, Ministerul Afacerilor Externe din România a primit o scrisoare oficială din Brazilia, de la Fluminense, campioană în acel moment.

Președintele de acolo m-a vrut la echipă timp de 3 luni, pentru perioada de pauză din iarnă, după modelul jucătorului maghiar Albert, care a primit permisiunea Guvernului din țara lui pentru a juca în Brazilia. Au fost lucruri similare.

Eu am fost căpitanul României la Cupa Mondială din 1970 și jucasem foarte bine la turneul final. Eu am vrut să merg acolo, dar Guvernul nu m-a lăsat. Era imposibil să fac asta în timpul regimului comunist“, a povestit Mircea Lucescu, pe site-ul oficial al lui Șahtior, în 2016.