Oricine a putut înțelege că manifestația a fost mai mult decât sprijinită de partidele politice care-l susţin pe Klaus Iohannis. Au fost mai multe indicii.

Cu două ore înaintea mitingului, în fața sediului PDL Timiş, a ajuns autocarul din Iaşi branduit cu însemnele ACL şi chipul lui Iohannis. Şoferul a povestit că a adus 70 de oameni la ”mitingul anti-Ponta”.

La ora 18.00 Edwin Sebastian Mark, inițiatorul acțiunii, a spus că mitingul este unul “de natură civică”, de solidaritate cu diaspora. ”Nu am venit să susținem nici ACL-ul, nici PSD-ul”, a declarat Mark. Peste doar câteva minute unul din colegii lui a luat portavocea: “Eu nu veneam, dacă nu era protest anti-Ponta, așa s-a anunțat peste tot. Nu sunt fan Iohannis, dar nu îl vreau pe Ponta”. Apoi a adăugat: “așa a trebuit să spunem ca să primim aprobare”.

“Așa a trebuit să spunem ca să primim aprobare”

În consecință, s-a scandat intens: „Jos Ponta!” „Ponta nu uita, Timișoara nu te vrea”, „DNA, DNA!” și ”m… Ponta”. Cei prezenți au primit coli A4 pe care scria „Ponta nu fura, România nu te vrea” sau ”Depontizarea României”. Unul din cei mai vocali vorbitori a fost pastorul Beniamin Lupu (ex-consilier al răposatului deputat PDL Petru Dugulescu și mai apoi al regelui Cioabă; PDL-ist, care, la ultimele alegeri a candidat ca independent pentru Camera Deputaților). El a pus lumea în genunchi să spună ”Tatăl nostru”, după ce a indicat unor tineri ce să strige: ”Ponta – DNA”. Tot el l-a adus pe chitaristul Cristian Cazacu (susținător PDL la alegerile trecute și fan al Monicăi Macovei la aceste alegeri) care a avut mai multe ”momente muzicale” în care a fredonat obsesiv același lucru, cerând zgomotos mulțimii să îi țină isonul: ”Hei, hei / Nouă ne pasă / Aici e acasă”.

Consiliera primarului PNL, printre manifestanți

Revoluționarul Lucian Căldăraru, membru PNL, un personaj bine-cunoscut de la mitingurile anti-Băsescu sau ale USL unde i-a ovaționat pe Crin și Ponta, a mimat felul în care ”clasa politică e un grup de swingeri”, în timpul uneia din desele luări de cuvânt prin care a cerut mulțimii să îl huiduie pe premier:  ”Coșmarul Românei e Ponta”.

Printre manifestanţi au fost fotografiați mai mulți liberali, între care şi Sanda Greblă, consiliera personală a primarului Nicolae Robu.

La ora 20.00, protestul a luat sfârșit. Lupu s-a retras într-un local din apropiere, fiind suprins de paparazzi în timp ce împărțea bani unor participanți la miting.

Apoi s-a văzut cu primarul Nicolae Robu și a raportat îndeplinirea misiunii. Finalul protestului l-a surprins pe edil pe o terasă din Piața Operei, alături de vicepreședintele PNL Timiș, Dumitru Dinulescu,  cel cu care își face concediile în străinătate.  Terasa a fost aleasă astfel încât liberalii să audă tot ce se petrece în fața Operei dar să nu poată fi acuzați de implicare directă.

Te-ar putea interesa și: