Prezența soldățeilor naziști în raioanele magazinului Detsky Mir (Lumea copiilor) reprezintă, potrivit articolului 282 din codul penal, „incitare la ostilitate și ură, lezând demnitatea veteranilor marelui război patriotic”, au precizat anchetatorii.

Conducerea magazinului abia deschis după renovări care au durat mai bine de șapte ani i-a lăsat pe anchetatori să-și facă mendrele și să ridice marfa ofensatoare. Peste două luni, Rusia va sărbători împlinirea a 70 de ani de la victoria împotriva naziștilor iar zelul „organelor” este oarecum explicabil. Detsky Mir, unul din cele mai celebre magazine sovietice de jucării, și-a deschis pentru prima oară porțile în 1957.

„Parchetul Moscovei a luat măsuri urgente în legătură cu comercializarea de busturi și soldăței din epoca Germaniei naziste purtând simboluri specifice. Toată marfa a fost localizată și confiscată”, au precizat reprezentanții procuraturii într-un comunicat. Directorul magazinului a fost supus unui interogatoriu. I s-a atras atenția că a comis o gravă încălcare a legii care urmează să fie sancționată cu o amendă usturătoare. Cu două săptămâni înainte, conducerea magazinului a fost nevoită să retragă un spot publicitar în care doi copii deghizați în agenți KGB își obligau părinții să-i ducă la Detsky Mir. Interesant e că magazinul este amplasat în Piața Lubianka, chiar în fața fostului sediu al KGB.

Surse din interiorul magazinului au explicat că, în ultimii 15-20 de ani, au fost comercializate nenumărate figurine asemănătoare fără ca cineva să se fi sesizat vreodată. Adevărul e că justiția rusă a devenit din ce în ce mai imprevizibilă, comentează Le Figaro.