Gârboviți de frig și vineți la față, zece reprezentanți ai revoluționarilor au fost primiți, marți la prânz, la o discuție amiabilă cu Liviu Pop, ministrul delegat pentru Dialog Social. Punctuali, revoluționarii își fac apariția cu puțin înainte de ora 12.00 la cabinetul ministrului, situat pe Magheru 7, nu departe de locul unde acum 25 de ani, pe 21 decembrie 1989, s-a ridicat celebra Baricadă. Întâlnirea, de aproximativ două ore, are loc la mezanin, într-o sală de ședințe a instituției.

Discuții amiabile, cu Poliția la ușă

Presa nu are acces, fiind ținută la parter până la terminarea dezbaterilor. După mai bine de 30 de minute, agitați și nerăbdători, dar și nervoși pentru că în zonă nu se găsește un automat de cafea, jurnaliștii își pierd răbdarea. Încep să apară și primele glume. Bineînțeles, la adresa ministrului, care se afla într-o sală cu cei mai „răi” băieți ai Revoluției, indivizi nemâncați de ore bune și „în spume” pe Ordonața de Urgență 95, din 29 decembrie 2014, care îi obligă săși reînnoiască certificatele. Își face apariția și Poliția, care așteaptă „cuminte” în mașină, în fața instituției. Semn că ministrul și-a luat și câteva măsuri de precauție, pe lângă prezența „ageră” a portarului burtos de la ușă.

„Vin cu copiii la voi să-mi dați mâncare”

La mezanin, apar primele tensiuni. Unul dintre revoluționari, Nicușor Nicolae(foto) , începe să răcnească și să amenințe serios, supărat pe noile prevederi. „Dacă nu se rezolvă problema acestei ordonanțe, vin cu copiii la voi să-mi dați mâncare, domnule ministru”, tună și fulgeră Nicușor. „Colegul” lui, Dumitru Dincă, ia atitudine și îi atrage atenția că nu așa se discută. Începe cearta între revoluționari. Motivul este unul ridicol! Mai rău ca la piață, Nicușor și Dincă „se bat” acum pe „luarea cuvântului”.

„Dincă nu e capabil de nimic”

După o oră, Nicușor nu mai rezistă. Iese afară la țigară și se oprește în hol. Nu îndrăznește să iasă pe ușă, e prea frig și fumează „la rece”. E negru de supărare și respiră greu, tabagic. Nu face declarații, jurnaliștii îl ignoră. Își scoate telefonul și continuă mascarada. „Gogoșaru’ m-a enervat rău. Dincă, mă! Nu e capabil de nimic. Vrea el să fie tare și mare, a dat-o din tango în vals cu ăștia aici, că hâr, că mâr, nu se pricepe, nu știe nimic. A vrut el să ia cuvântul, dar nu le are, mă, cu documentele. Vin eu în piață (n.r. – revoluționarii încă protestau în Piața Victoriei) să le spun la oameni ce face Dincă”, își închide Nicușor discuția, purtată pe un iPhone 4, negru.

„Ești un analfabet”

Dumitru Dincă cedează și el. Pleacă de la întâlnire și afară dă nas în nas cu Nicușor, care se apucase de fumat… una după alta. „Gogoșarule, ai terminat-o cu mine, mă. De acum, nu mai ai ce discuta cu mine, da?! Ești un analfabet!”, se răstește Nicolae Nicușor. Dincă nu zice nimic și se pierde printre mașinile din parcare. Dispare de la întâlnire. El și cu alți patru revoluționari sunt în greva foamei. Nicușor nu crede o iotă. „Ce greva foamei, mă?! Ia să vezi ce bagă în ei ca sparții diseară. Beau cafele cu zahăr, lasă că știu eu”, se laudă Nicușor.

Întâlnirea se termină după aproape două ore. Din sala de ședință coboară ministrul Liviu Pop și cu cel ce a reușit să ducă discuția până la capăt.

Este vorba de Dorin Popa, un revoluționar din Argeș, vechi „client” al presei locale. Ministrul dă cu ordonanța de pământ și spune că are prevăzute și câteva aberații. Revoluționarii primesc asigurări că problemele se rezolvă.

În realitate, nu s-a rezolvat nimic

Întâlnirea de marți, în care ministrul Liviu Pop le-a promis revoluționarilor că vor primi un răspuns pozitiv din partea premierului, nu a avut niciun efect. „Victor Ponta nu a vrut să se vadă cu noi, chiar dacă ministrul Liviu Pop ne-a promis luni, după întâlnire, că se vor rezolva problemele. Ca atare, noi rămânem în continuare în grevă”, ne-a declarat Dorin Popa, unul dintre reprezentanții revoluționarilor. „Rămân în greva foamei și protestez în continuare în Piața Victoriei. Diseară (n.r.- aseară) mă duc și eu acasă, că e prea frig. Nu sunt chiar prost. Fac greva foamei, nu a frigului”, ne-a declarat și Dumitru Dincă, șeful Blocului Național al Revoluționarilor din România.