Evenimentul Zilei > Actualitate > Culisele celor 30 de secunde în care Ponta a fost premier
Culisele celor 30 de secunde în care Ponta a fost premier

Culisele celor 30 de secunde în care Ponta a fost premier

PROPUNERE-ŞOC . Victor Ponta a fost la un pas de a fi desemnat ca premier de Traian Băsescu. A refuzat însă propunerea preşedintelui.

Când episodul demisiei lui Emil Boc din fruntea guvernului începuse să devină istorie, preşedintele Traian Băsescu l-a făcut breaking-news. Duminică seara, în emisiunea "La taifas" moderată de Ion Cristoiu la B1TV, la doar zece minute după începerea dis­cuţiei, şeful statului a aruncat bomba: i-a propus liderului PSD, Victor Ponta să preia şefia guvernului.

"Am avut surpriza refuzului mandatului de prim-ministru când l-am oferit în negocierile din 6 februarie USL-ului, lui Victor Ponta. De două ori, în discuţii, am spus «Domnule, îl propun pe Victor Ponta prim-ministru», într-o formă sau alta. Prima dată nu am primit niciun răspuns, a doua oară am primit un refuz", a povestit preşe­dintele.

Antonescu şi Constantin au refuzat în numele lui Ponta

Propunerea au auzit-o toţi cei trei lideri ai USL. Au răspuns doar preşedinţii ACD.

"Victor Ponta a tăcut, a răspuns o dată Antonescu, când am spus a două oară a răspuns Constantin", a continuat Traian Băsescu.

În acest timp, Victor Ponta a intervenit în direct la România TV şi l-a acuzat pe şeful statului că minte. "Nu mi-a propus niciodată nimic. Nu am refuzat niciodată nimic, pentru că nu aveam cum să refuz ce nu mi s-a propus", a spus Ponta.

Aflând în cască despre "furtuna mediatică" iscată, Cristoiu l-a anunţat în direct pe şeful statului despre reacţia lui Ponta. Astfel, Traian Băsescu a făcut publice stenogramele discuţiei cu liderii USL.

Potrivit stenogramei, pre­şedintele le-a spus că nu exclude posibilitatea ca Ponta să fie premier. "Asta glumim cu varianta Ponta, îi daţi şi uneperiştii înapoi sau..", a răspuns Crin Antonescu, după care a intervenit Daniel Constantin pentru a-i spune şefului statului că se aştepta să vină cu o propunere.

Traian Băsescu şi-a reluat propunerea iar liderul PC i-a răspuns că a înţeles şi că a notat propunerea.

Ieri, liderul PSD nu a mai fost atât de vehement. Nu a mai spus că preşedintele minte, ci că discuţia de la Cotroceni a fost una "neserioasă", cerând în final înregistrarea audio a discuţiilor şi publicarea tuturor stenogramelor de la consultările din ziua respectivă. "A fost o băşcălie. Eu nu o să fiu niciodată premierul lui Traian Băsescu. Eu nu sunt nici Emil Boc, nici Mihai Răzvan Ungureanu, să mă pună Băsescu în funcţie când vrea el", a declarat Ponta.


DOCUMENT. Fragment din stenograma discuţiei dintre şeful statului şi liderii USL la consultările din 6 februarie 2012.  Vezi AICI mai multe detalii despre stenogramele consultărilor din 6 februarie

ATITUDINE

Pentru USL, Ponta-premier este o glumă

Deşi Victor Ponta este propunerea oficială a USL  pentru postul de premier, liderii PSD şi PNL spun că această variantă nu a fost sus­ţinută în mod serios. La unison, social-de­mo­craţii spun că propunerea făcută de preşedintele Traian Băsescu a fost o glumă.

"Astea sunt glume de cârciumă şi eu încerc să discutăm despre politică", a comentat ieri liderul PNL Crin Antonescu.

"Discutăm despre glu­mele pe care le face Traian Băsescu atunci când vrea să fie serios în discuţiile de la televizor", a declarat şi Adrian Năstase, preşedintele Consiliului Naţional al PSD.

Primul care a reac­ţionat a fost însă Daniel Constantin, liderul PC. Şi el susţine că oferta ca Ponta să fie premier a fost una "sarcastică".

"Niciodată nu i-a cerut preşedintele un răspuns direct lui Victor Ponta dacă acceptă sau nu să fie premier. Preşedintele a făcut referire, la un moment dat, în mod sarcastic, la posibilitatea ca Victor Ponta să fie nominalizat ca premier. Dar niciodată nu am luat în serios o astfel de modalitate", declara duminică seară Daniel Constantin.

ION CRISTOIU: "Lui Ponta i s-a spus să nu reacţioneze în niciun fel la această propunere"

"Aşa cum s-a văzut din prima întrebare, preferinţa domnului preşedinte pentru un interviu la Cotroceni m-a descumpănit niţel. Preşedintele este unul dintre politicienii care nu evită să vină în studiourile Tv şi fusese de două ori în studioul B1 la un dialog cu subsemnatul. Deci, preferinţa pentru Cotroceni mi s-a părut neobişnuită mai ales că în România, spre deosebire de Franţa unde visul oricărui jurnalist este să-i ia un interviu preşedintelui la Palatul Elysee, a merge la Cotroceni pentru o emisiune lasă impresia unei concesii. Am acceptat şi pentru că mi s-a spus că dialogul va avea loc la o masă. Când am ajuns acolo, spre surprinderea mea , locaţia era pregătită pentru un dialog gen fotoliu, dialog de care eu fug ca dracul de tămâie deoarece statul picior peste picior în fotoliu e bun pentru un taiafas la o cafea, dar nu pentru o emisiune cu preşedintele României. Până la urmă, cu ajutorul Claudiei Ionaşcu şi a colegei sale de la protocol, am găsit în Palat o masă, scaune, deci pot spune că decorul s-a aranjat din mers.

De aici se înţelege că cei din echipă mi-au spus să vin cu vreo oră înainte de emisiune. Pe lângă găsirea mesei şi a scaunelor am avut timp să mă uit prin biblioteca din încăpere, să constat că are cărţi proaste dar şi să găsesc acea carte rară scoasă de Talpeş în decembrie 1989. Şi, în timp ce mă apucasem eu să citesc din cartea respectivă, nu întâmplător deoarece este o carte despre războiul din Est şi eu pregătesc o carte despre Antonescu şi mi-am zis să mai fac câteva fişe, domnişoara Claudia m-a invitat la preşedinte.

Probabil că Traian Băsescu a aflat că tăndăleam pe acolo şi a zis să mă ajute să pierd mai util timpul. Domnul preşedinte venise în cămaşă şi a rămas sursprins că eu sunt în haină. I-am spus că am avut noroc că n-am costum deoarce soţia nu m-ar fi lăsat să plec de-acasă decât cu costum fiind vorba de Palatul Elysee al românilor. Domnul preşedinte a pornit în aventura găsirii unei haine, domnia sa venind în cămaşă pentru că emisiunea se numea "La taifas". Până la urmă i s-a adus de pe bancheta din spate a maşinii o jachetă de lână. Ţin să precizez că înaintea oricărei emisuni nu discut cu interlocutorul nimic despre întrebările din emisiune, ca să nu lipsesc dialogul de spontaneitate. În afară de chestiunea hainei am discutat cu Traian Băsescu despre Consiliul European ( am flat că împreună cu liderul luxemburghez este cel mai vechi membru al Consiliului), despre campania din Franţa, dialog în cadrul căruia i-am spus că Francois Hollande este un fel de Mircea Geoană al nostru, şi despre cum trebuie să se ducă biata Angela Merkell la nemţi ca să le mai ceară bani pentru Grecia.

Sunt situaţii când invitatul dacă are de transmis un mesaj roagă moderatorul să-i pună o întrebare în aşa fel încât el să răspundă cu dezvăluirea pe care vrea să o facă. N-a fost cazul referirii la consultările din 6 februarie. Aşa cum se vede dn emisiune, preşedintele a adus el vorba despre acest moment. Ba mai mult, a avenit pregătit să facă dezvăluirea. A avut stenograma în dosarul cu care a venit la emisiune, aşa se explică de ce am putut să prezint documentul la momentul oportun.

După prima parte a emisiunii când a făcut dezvăluirea, Ponta a intervenit pe alte posturi pentru a dezminţi. I-am spus în direct asta lui Traian Băsescu şi atunci a scos stenograma. În concluzie, preşedintele a folosit această emisiune, ba chiar a acceptat-o pentru a se referi la momentul consultărilor din 6 februarie. Eu de exmplu, habar n-aveam că domnia sa ar fi făcut vreo propunere pentru funcţia de premier. Orice discuţie despre dezvăluirea preşedintelui trebuie să răspundă la întrebarea : De ce abia acum la o lună şi ceva de la momentul consultărilor când preşedintele a avut alte momente la îndemână?

După părerea mea, preşedintel e a urmărit două scopuri. Unu – să arate românilor că PDL nu este partidul său de suflet şi că în orice moment poate propune adversarului politic să vină la Putere. Doi – să-i familiarizeze pe români cu teza că domnia sa îl poate desemna premier pe Ponta în toamnă fără nicio problemă. Dacă acum i-a oferit guvernarea când nici nu au avut loc alegerile se înţelege că nu va fi nicio problemă sa o facă în noiembrie.

O altă enigmă se referă la tăcerea lui Ponta în timpul consultărilor şi după, mai ales că a fost vorba de o referire la persoana sa. După părera mea, Ponta ştia dinainte că i se va face această propunere în timpul consultărilor. Nu este exclus ca liderul PSD să fi aflat acest lucru chiar de la preşedinte care avea nevoie de varianta cumplită cu Victor Ponta pentru a-i determina pe cei din PDL să-l accepte pe Ungureanu. Sigur este că i s-a spus să nu reacţioneze în niciun fel la această propunere. În concluzie, contrar a ceea ce pare, momentul de duminică seara a fost creat de preşedinte, special, în favoarea lui Victor Ponta".
Citiţi şi:

  • Cristian Preda: Băsescu va putea spune oricând că Ponta a refuzat când era mai greu
  • Emil Boc: Știam despre propunerea pe care președintele urma să i-o facă lui Ponta. A fost constituțională
  • Iliescu despre propunerea lui Băsescu: O cacealma
  • Elena Udrea: Știam despre faptul că președintele îi va propune lui Ponta să fie premier. Ne-a spus cu o seară înainte
  • Vasile Blaga: Băsescu i-a propus lui Ponta să preia funcția de premier. PDL știa
  • Gheorghe Flutur: Știam despre propunerea pe care Băsescu urma să i-o facă lui Ponta
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: