Evenimentul Zilei > Monden > Cui i se datorează prăbușirea comunismului. Gorbaciov era încredințat că așa stau lucrurile
Cui i se datorează prăbușirea comunismului. Gorbaciov era încredințat că așa stau lucrurile

Cui i se datorează prăbușirea comunismului. Gorbaciov era încredințat că așa stau lucrurile

Fostul lider al Uniunii Sovietice Mihail Gorbaciov credea că serialul american Dallas a dus la prăbușirea regimurilor comuniste din Europa de Est.

Dezvăluirea a fost făcută de muzicianul David Stewart, fost component al trupei pop britanice Eurythmics. El a povestit că Mihail Gorbaciov i-ar fi făcut această mărturisire într-o conversație pe care au avut-o. Astfel, potrivit muzicianului, Gorbaciov era încredințat că nu presiunea internaţională sau strategiile geopolitice au dus la prăbuşirea Uniunii Sovietice, ci serialul „Dallas”, după cum relatează online ziarul spaniol ABC.

Serialul Dallas a dus la prăbușirea  URSS, nu dezamăgirea socială sau prăbuşirea economică, l-a asigurat Mihail Gorbaciov pe David Stewart, într-o conversaţie pe care au purtat-o în urmă cu mai mulţi ani. Muzicianul britanic a făcut această dezvăluire în podcast-ul cântăreţei Joss Stone, „A Cuppa Happy”.

„Ruşii au văzut că aşa trăieşte lumea în SUA”, a spus Dave Stewart, referindu-se la stilul opulent de viaţă prezentat în serial. „Fapt ce explică în mare măsură pasiunea pentru risipă a multora dintre noii îmbogăţiţi din Rusia”, a remarcat el.

Potrivit lui David Stewart, Gorbaciov i-a explicat că cineva a reuşit să introducă casete VHS cu serialul Dallas în URSS, iar acestea au fost retransmise ilegal în mare parte a ţării. Astfel, rușii au descoperit un stil de viață care le era strain și au făcut un adevărat cult pentru cunoscutul serial american şi pentru personajele sale, în special pentru cu carismaticul JR.

În această conversaţie, fostul preşedinte i-a mărturisit şi impactul pe care l-a avut muzica pop asupra prăbuşirii URSS. Gorbaciov a povestit că desi existau antene care bruiau orice conținut subversiv, în toate bisericile din țară, oamenii le-au distrus ca să poată asculta muzică occidentală.

„Prietenii mei cădeau în genunchi şi plângeau când îi ascultau pe Beatles, pentru că nu mai auziseră niciodată aşa ceva”, i-a mărturisit Gorbaciov.

Legătura dintre Eurythmics și Gorbaciov

Nu este prima oară când numele formaţiei Eurythmics este asociat fostului preşedinte Gorbaciov. În 2009, cântăreaţa trupei, Annie Lennox, a fost recompensată cu premiul „Woman of Peace” pentru lupta sa împotriva SIDA în Africa de Sud, într-un eveniment la care au asistat şi laureaţi ai Premiului Nobel pentru Pace, printre care şi Mihail Gorbaciov.

În 2017, mai multe celebrităţi, între care şi Annie Lennox, s-au unit într-o campanie pentru a cere parlamentarilor laburişti britanici să se menţină fermi împotriva reînnoirii programului de arme nucleare Trident. Campania a fost sprijinită de fostul preşedinte sovietic, care a afirmat că planul contrazice spiritul acordurilor ce au pus capăt Războiului Rece.