Evenimentul Zilei > International > Cuba își vrea hoțul de carduri înapoi din România ca să-l bage la pușcărie
Cuba își vrea hoțul de carduri înapoi din România ca să-l bage la pușcărie

Cuba își vrea hoțul de carduri înapoi din România ca să-l bage la pușcărie

Un român care se afla în Vedado, centrul de afaceri al Havanei, a fost surprins de polițiști încercând să extragă din bancomat 100.000 de peso cubanez convertibili.

Un român care se afla în Vedado, centrul de afaceri al Havanei, a fost surprins de polițiști încercând să extragă din bancomat 100.000 de peso cubanez convertibili. Românul folosea șase carduri care aparțineau unor cetățeni străini, ale căror parole au fost aflate în moduri ilegale.

Acesta a fost prins de autoritățile cubaneze și pus în arest preventiv 11 luni și șase zile.

Dinu Mircea a fost astfel condamnat la pedeapsa de 6 ani închisoare pentru săvârșirea, în calitate de autor, al “delictului de furt cu folosirea forței asupra lucrurilor în formă continuată”, faptă prevăzută și pedepsită de Codul Penal cubanez.

Deținutul, transferat în România

La data de 19.05.2020, autoritățile judiciare cubaneze au transmis Ministerului român al Justiției o cerere privind executarea pedepsei aplicate lui Dinu Mircea, de către Secția a 3-a Penală a Tribunalului Popular din Havana, într-un penitenciar din România.

Solicitarea a fost formulată în baza Convenției europene asupra transferării persoanelor condamnate, adoptată la Strasbourg la 21 martie 1983, România asumându-și astfel obligația recunoașterii hotărârii penale pronunțate în străinătate. Dinu Mircea a fost de acord cu transferarea sa într-un penitenciar din România în vederea continuării executării pedepsei pronunțate de autoritățile din Cuba.

În aceste condiții, judecătorii au admis solicitarea și au dispus transferul persoanei condamnate Dinu Mircea într-un penitenciar din România, în vederea continuării executării pedepsei de 6 ani închisoare aplicate. Instanța a dispus totodată deducerea din pedeapsă a perioadei deja executate, respectiv de la data de 07 noiembrie 2017 la zi.

Procedural, povestea transferului românului Dinu Mircea va mai dura o vreme întrucât luni, 29 martie, Curtea de Apel București a decis să admită excepţia necompetenţei materiale a Curţii de Apel Bucureşti, invocată de Ministerul Public și să decline competenţa de soluţionare a cauzei, având ca obiect contestația la executare formulată de contestatorul condamnat Dinu Mircea, în favoarea Tribunalului București.

 

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.