De la începutul lunii, Phenianul și-a multiplicat atacurile virulente împotriva Coreei de Sud.

Mai ales împotriva transfugilor nord-coreeni care, de pe teritoriul Sudului trimit în Nord baloane ce poartă mesaje critice la adresa dictatorului nord-coreean Kim Jong-un, deasupra Zonei Demilitarizate (DMZ) ce desparte cele două Corei.

Această practică, însoțită mai ales în trecut și de difuzoare aduse la graniță, a iritat peste măsură Phenianul, regimul comunist din Coreea de Nord considerând blasemie orice critică la adresa Comandantului suprem.

Oamenii lui Kim Jong-un sunt dispuși să facă orice ca aceste materiale venite din sud să nu fie citite de nord-coreeni.

Surprinzător oarecum, presa nord-coreeană a informat că va pregăti o operațiune similară. În prezent, nord-coreenii „indignați se pregătesc la rândul lor să arunce pliante în Coreea de Sud, la scară mare”, potrivit agenției oficiale de presă KCNA.

Ziarul oficial al Comitetului Central al Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord, Rodong Sinmun a publicat fotografii în care „oamenii muncii” pregătesc materiale.

Printre ele, fotografii cu portretul președintelui sud-coreean, Moon Jae-in, peste care au fost aruncate chiștoace de țigări și scrum.

Unul din pliantele este ilustrat cu o fotografie a lui Moon Jae-in în timp ce bea dintr-o ceașcă, având ca explicație: „A mâncat totul, inclusiv acordul dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud”.

Președintele sud-coreean, unul din artizanii, de altfel, ai dialogului istoric început în 2018 între Statele Unite și Coreea de Nord, a fost vizat săptămâna trecută de atacuri virulente ale sorei lui Kim Jong-un, Kim Yo Jong.

De altfel, tot Kim Yo Jong a anunțat aruncarea în aer a biroului de legătură inter-coreean instalat în Zona Demilitarizată. Apoi Phenianul a amenințat că întărirea prezenței militare în jurul Zonei.

Experții interpretează această atitudine ostilă a Coreei de Nord ca o strategie de provocări graduale în încercarea de a căpăta concesii economice de la Seul și de la Washington.

Relațiile Coreea de Nord-Coreea de Sud nu au încetat să se degradeze după eșecul celui de-al doilea summit între președintele Statelor Unite, Donald Trump, și liderul de la Phenian, Kim Jong-un, în februaire 2019, la Hanoi.

 

foto: Rodong Sinmun