Evenimentul Zilei > Actualitate > Cu poștașul-atlet Tiberiu, la livrat carduri de sănătate în Berceni
Cu poștașul-atlet Tiberiu, la livrat carduri de sănătate în Berceni

Cu poștașul-atlet Tiberiu, la livrat carduri de sănătate în Berceni

Distribuirea cardurilor de sănătate a început ieri în Capitală. L-am însoțit pe Tiberiu Buzdugan, poștaș cu 18 ani vechime, pe câteva străzi din Berceni, unde a împărțit plicurile primilor asigurați.

Tiberiu cunoaște stră duțele din Berceni care îi sunt date în grijă pentru a livra pensii, alocații sau recomandate, ca pe propriul buzunar. Fost atlet, este gata să ia în piept noua provocare: distribuția unor carduri pe care are directiva de a le oferi doar membrilor familiei. „Poștașii care nu fac așa și le lasă pe la vecini își asumă riscuri. Dacă nu primesc oamenii cardul sau se pierde?”, se întreabă retoric Tiberiu, în timp ce ne invită să batem la pas străzile.

„Un PIN pe care trebuie să îl țin minte…”

Prima oprire, o casă la curte. „Nu au adresa oficială aici, dar aici locuiesc”. Ne întâmpină dl Iosif, care trebăluiește prin curtea transformată în geamgerie. Montează un geam nou pe o ramă metalică. „V-am adus cardurile de sănătate. Buletinul, vă rog”, îl oprește poștașul din chituit geamul. Bărbatul semnează de primire nu doar pentru cardul lui, ci și pentru cei doi copii. Dl Iosif are o bănuială la ce servește cardul de sănătate, însă fiul lui, Doru, este mai la curent cu noutățile, așa că îl invită pe el să răspundă la întrebări. „Am medic de familie, însă nu prea am avut nevoie de el, sunt sănătos”, spune sigur pe el dl Iosif, care crede că secretul stă în muncă.

Doru citește scrisoarea care însoțește cardul și înțelege rapid ce are de făcut. „Trebuie să dau un PIN la medicul de familie pe care să îl și țin apoi minte… Cardul expiră în 2019”.

Cuvântul magic

A doua oprire, un bloc cu sute de apartamente. Au venit carduri doar pentru câțiva locatari. Primul destinatar nu răspunde. „Pare a fi copilul în casă. Las aviz în ușă”, spune ochiul experimentat al lui Tiberiu, în timp ce completează pe aviz telefonul oficiului, dar și telefonul lui mobil, ca să îl găsească oamenii repede. „Scriu și URGENT, așa vin sigur”.

Un etaj mai jos, locuiește un pensionar al cărui număr de telefon poștașul îl are, așa că îl sună. „Nu îi las aviz, ne vedem într-o oră și îi dau personal cardul”, declară victorios poștașul.

Copiii nu primesc carduri

Peste 12 milioane de carduri trebuie livrate până la finalul acestui an prin poștă. Plicurile care le conțin nu pot fi înmânate decât titularului sau membrilor familiei. Dacă asigurații nu sunt găsiți acasă de două ori, scrisoarea rămâne zece zile în oficiul poștal apoi este trimisă către casa de sănătate unde își are domiciliul persoana respectivă. Singurii pentru care nu se livrează carduri sunt copiii. Pentru ei se vor acroda servicii pe cardul părinților. Pentru urgențe medicale, nu este nevoie de prezentarea cardului.