Aflat în vacanță în Statele Unite, președintele ales, Klaus Iohannis, a anunțat, pe contul său de Facebook, că săptămâna viitoare va face publică lista integrală a echipei de consilieri care îl va însoți la Cotroceni. Prudenți, viitorii săi consilieri se feresc să recunoască deschis că vor face parte din staff-ul viitorului președinte, limitîndu- se să spună că Iohannis va discuta, cel mai probabil, cu fiecare în parte, la începutul săptămânii viitoare, înainte să anunțe public lista. „Decizia o să fie luată de președintele Iohannis, nu știu dacă o să fie schimbări până săptămâna viitoare pentru că el vorbește cu fiecare în parte”, a afirmat unul dintre potențialii viitori consilieri ai lui Iohannis.

● Șeful cancelariei prezidențiale va fi liberalul Dan Mihalache, acesta urmând să îl înlocuiască pe Dorel Onaca, cel care deține această funcție în timpul administrației Băsescu. De altfel, în urmă cu câteva zile, Mihalache a mers la Cotroceni pentru a se întâlni cu Dorel Onaca.

● Consilier prezidențial în domeniul securității naționale urmează să fie desemnat liderul deputaților PNL de la Cameră, George Scutaru, care îl va înlocui astfel, pe Iulian Fota.

● Consilier pentru relația cu autoritățile publice și societatea civilă va fi Andrei Muraru, unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai lui Iohannis din timpul campaniei prezidențiale. La ora actuală, acest departament din cadrul Administrației Prezidențiale este condus de Gabriel-Cristian Pișcociu.

Orban și Comănescu își împart externele

● Ambasadorul României în Germania, Lazăr Comănescu (foto dreapta), urmează să ocupe funcția de consilier prezidențial pe politică externă, înlocuind- o astfel pe Anca-Ileana Ilinoiu.

● Leonard Orban (foto dreapta 2), fost comisar european pe multilingvism, va fi consilier pe afaceri europene, gestionat acum de Bogdan Mănoiu.

● Domeniul politicii interne va fi gestionat de Iulia Huiu, fostă consilieră a lui Călin Popescu-Tăriceanu și Eugen Nicolăescu.

● Portofoliul Educației, ocupat în trecut de Daniel Funeriu, va fi gestionat cel mai probabil de Simona Pop, șefa Serviciului Public de Administrare a Unităților de Învățământ Preuniversitar de Stat din Primăria Sibiu.

● Cosmin Marinescu îi va lua locul lui Bogdan Drăgoi, fiind consilier pe probleme economice și sociale. Unul dintre cei trei consilieri de stat de la cancelaria lui Iohannis va fi Nicoleta Nicolae, care a îndeplinit și funcția de consilier a fostului șef al PNL, Crin Antonescu, potrivit unor surse liberale, care au mai precizat că, săptămâna viitoare, cel mai probabil, Iohannis nu va anunța întrega componență a echipei sale.

● Înainte să plece în concediu, Iohannis nu a lămurit pe cine va numi la Departamentul de Sănătate Publică și nici la Departamentul Constituțional Legislativ. Vor fi menținuți în funcții, șefa protocolului, Delia Dinu, dar și cel care conduce cancelaria Ordinelor, Gheorghe Angelescu. Singurul nume confirmat de Iohannis este cel al purtătorului său de cuvânt, Tatiana Niculescu- Bran.

Te-ar putea interesa și: