Cu ajutorul măgarilor, sau prin tunelurile subterane? Informaţii incredibile: Cine îi plăteşte pe terorişti

Cu ajutorul măgarilor, sau prin tunelurile subterane? Informaţii incredibile: Cine îi plăteşte pe terorişti

Statele Unite sunt fără egal, atunci când vine vorba despre analiza şi controlul surselor de capital ale Statului Islamic. Dar…

Într-un material postat de curând pe site-ul Centrului Francez de Cercetări în Domeniul Informaţiilor” (“CF2R”), Bernard Owen, doctor în ştiinţe politice la Universitatea Pantheon-Sorbonne din Paris, a încercat să identifice cele mai importante surse de finanţare a Statului Islamic.

Bernard Owen a pornit de la prezentarea realizată la 13 noiembrie 2014, de dr. Matthew Levitt, din cadrul Washington Institute for Near East Policy, în faţa Comisiei financiare din Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA, despre modul în care Occidentul trebuie să-şi coordoneze mijloacele de control al fondurilor considerabile aflate în circulaţie la nivel mondial. Expozeul său s-a axat pe situaţia financiară a grupării Statul Islamic (Daesh). Levitt a admis că, graţie înaltelor tehnologii cu care sunt dotate noile tipuri de armament, bombardamentele aeriene au început să producă efecte, însă a afirmat că, totodată, se impune o anumită ordine în practicile statelor petroliere din Orientul Mijlociu.

Fonduri cosiderabile

Din respectivul studiu prezentat rezultă că, iniţial, Daesh a dispus de fonduri considerabile, devenite însă insuficiente în momentul în care a trebuit să administreze un întreg teritoriu. Astăzi, fondurile sale provin, în principal, din vânzările ilicite de petrol şi din donaţiile marilor bogătaşi. Veniturile Daesh sunt estimate la 3 milioane de dolari zilnic, totalizând un capital care se apropie de 2 miliarde de dolari. Organizaţia teroristă exploatează 20% din petrolul extras din puţurile asupra cărora deţine controlul în Irak şi Siria. Această producţie ilicită este transportată în ţările vecine cu ajutorul măgarilor sau prin tunelurile subterane, care traversează câmpurile petrolifere ori sunt paralele cu arterele rutiere din localităţi. O altă sursă de venit provine de la donatorii originari din Arabia Saudită, Qatar şi Kuwait. Departamentul de Stat al SUA consideră că bogătaşii, care doresc să investească în Siria, o vor face prin intermediul Arabiei Saudite, via Kuwait. Iar încă o sursă provine din sit-urile arheologice jefuite, fiind vorba despre un profit imposibil de estimat, dar care ar fi sensibil egal cu cel obţinut din petrol.