CSM arată că, ”încă din 30 octombrie 2013, Comisia nr. 2 – Eficientizarea activităţii Consiliului Superior al Magistraturii şi a instituţiilor coordonate; parteneriatul cu instituţiile interne şi societatea civilă din cadrul Consiliului a stabilit competenţa colegiilor de conducere de a hotărî asupra preluării completului de către un alt judecător, in cazul pensionării sau promovării judecătorilor, în condiţiile în care se apreciază că nu este oportună  desfiinţarea acelui complet”, se arată într-un comunicat al Consiliului.

S-a plâns la CSM

La solicitările succesive formulate de Dan Voiculescu, Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară cu privire la efectuarea verificărilor mai multor aspecte referitoare la desfăşurarea procesului în care a fost implicat petitionarul, inclusiv cea referitoare la o eventuală repartizare nelegală a  dosarului menţionat. ”În urma verificărilor efectuate, prin rezoluţia din 11.08.2014, Inspecţia Judiciară a constatat legalitatea îndeplinirii procedurii de repartizare a dosarului. Astfel, s-a constatat că este de competenţa colegiului de conducere al instanţei să aprobe, în mod excepţional, schimbarea membrilor completelor de judecată, în cazurile în care, din motive obiective se impune acest demers”, se mai arată în comunicat.

Motive obiective

CSM mai precizează că, din motivele obiective care au determinat modul de repartizare a dosarului menţionat au fost reprezentate de: suspendarea din exercitarea funcţiei de judecător al domnului Stan Mustată, pensionarea judecătorului Duţă Florică precum şi promovarea la Inalta Curte de Casaţie şi Justiţiei a judecătoarei Anca Alexandrescu, titulari ai completului căruia a fost repartizat acest dosar la data de 24.01.2014, respectiv  înlocuitorul judecătorului suspendat.

Erau transferați

Pe parcursul perioadei în care au avut loc înlocuirile în cadrul completului de judecată, cu judecătorii din lista de permanenţă (29.04 – 10.06), Consiliul Superior al Magistraturii a validat examenul de promovare în funcţii de judecători, la curţile de apel. Astfel, Carmen Bogdan şi domnul Mihai Alexandru Mihalcea s-au aflat printre judecătorii promovaţi la Curtea de Apel Bucureşti.

 

 

Te-ar putea interesa și: